ΑΑΔΕ: Ψάχνει να εισπράξει 65 δισ. ευρω μέσα στο στο 2024

Το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη των εισπράξεων για την εφορία - Οι στόχοι για ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος - Εκτίμηση για επιστροφές φόρων 6,5 δισ. ευρώ

eforia
Φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους έθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024. Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εισπράξει το 2024 συνολικά 65 δισ. ευρώ έναντι 59 δισ. πέρυσι, δηλαδή 6 δισ. περισσότερα!

Από τον φετινό στόχο των 65 δισ. ευρώ, τα 60,7 δισ. αφορούν σε εισπράξεις φόρων, τα 2,1 δισ. σε μη φορολογικά έσοδα και 2,1 δισ. ευρώ σχετίζονται με εισπράξεις φορολογικών εσόδων υπολόγου. Ο στόχος για επιστροφές φόρων έχει τεθεί φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ, ελαφρά υψηλότερος από το 6,1 δισ. ευρώ του 2023.

Ειδικότερα για τις επιμέρους βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων, οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ζητείται να εισπραχθούν 11,408 δισ ευρώ, έναντι 9,861 δις το 2023
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να εισπράξουν 6,779 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2023, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται φέτος να αυξήσουν τις εισπράξεις κατά 1,130 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος είχε τεθεί στα 5,649 δις ευρω
  • ΦΠΑ: Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να εισπράξουν φέτος από τον ΦΠΑ 24,391 δις ευρω έναντι 22,217 δισ. ευρώ, πέρυσι.
  • Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Ο εισπρακτικός στόχος που τέθηκε στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στα 7,065 δις ευρώ περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023.


Κλείσιμο
Φετος έχουν προγραμματιστεί, από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών, 27.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 25.400 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου δηλαδή ακίνητα. Παράλληλα η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) θα πραγματοποιήσει 16.600 στρατευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους καθώς καθώς και τουλάχιστον 885 ελέγχους – έρευνες φοροδιαφυγής. Οι υπηρεσίες της ΥΕΔΔΕ εδρεύουν σε μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής σε μεγάλες υποθέσεις ενώ τις…απλές περιπτώσεις ασχολούνται τα ελεγκτικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο φορολογικό νόμο διευρύνεται το οπλοστάσιο της Εφορίας καθώς προστίθενται τέσσερις νέες περιπτώσεις στην μέθοδο των έμμεσων τεχνικών όπου η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προσδιορίζει τα πραγματικά επιχειρηματικά κέρδη. Εκτός δηλαδή από το σύστημα των τεκμηρίων που υποχρεώνει από το νέο έτος τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν ένα ελάχιστο ποσό αμοιβής μαζί με τις προσαυξήσεις κομβικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν οι έμμεσες τεχνικές, ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με την άντληση στοιχείων από διάφορες πηγές, όπως την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις πραγματικές δαπάνες, κ.ά.

Πλέον οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στο myDATA.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρώσος πιλότος που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία βρέθηκε γαζωμένος από σφαίρες στην Ισπανία

Αυτοκτόνησε η 36χρονη πορνοστάρ Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ

Δεν έπιασε το... μαγείρεμα του Παππά, στον τάκο του Survivor η Μαριλίνα Βακονδίου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης