Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Καλά λόγια για την Ελλάδα και θερμό κλίμα στο δείπνο των ευρωπαίων τραπεζιτών

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Καλά λόγια για την Ελλάδα και θερμό κλίμα στο δείπνο των ευρωπαίων τραπεζιτών

Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ιστορία επιτυχία, θα δείτε πολύ περισσότερη δουλειά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ekt-6
Θερμά λόγια για την Ελλάδα επιφύλαξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των κεντρικών τραπεζιτών που βρίσκονται στην Αθήνα για την ετήσια συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα στην οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου να ανακοινωθεί η παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου - της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας» είπε η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, η οποία έτυχε να βρίσκεται στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο των μνημονίων, με τα λόγια της να μην θυμίζουν σε τίποτα τις εποχές που η χώρα μας κατείχε τον τίτλο του «παρία» της Ευρώπης.

Συνεδρίαση ΕΚΤ: Ομιλία Lagarde


Κλείσιμο
Ήταν τότε που, όπως θύμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, η χώρα προσπαθούσε να παραμείνει στο ευρώ. «Μία παραμονή που δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, όμως, προσπαθούμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ιστορία επιτυχίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεδρίαση ΕΚΤ: Ομιλία Μητσοτάκη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι οι θετικές προοπτικές της υποστηρίζονται σθεναρά από την ταχεία βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Έχουμε ήδη επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας το 2023 και το 2024 προβλέπεται να είναι ένα από τα μικρότερα ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας .

«Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανταμείφθηκαν με πλήρη πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων με περιορισμένο spread έναντι των γερμανικών τίτλων και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας... Αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δεσμευσή του ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

«Μπροστά μας έχουμε πολύ σκληρή δουλειά. Στο υπόλοιπο της δεύτερης θητείας μου ως Πρωθυπουργός -έχουμε ακόμα σχεδόν τέσσερα χρόνια μπροστά μας, με ισχυρή λαϊκή εντολή και απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο-, θα δείτε πολύ περισσότερη δουλειά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας την ανάλυση big data, έμφαση στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης -γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ekt-4
ekt-8
ekt-7
ekt-9
ekt-1
ekt-6
ekt-10

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η κρίση που ξέσπασε το 2009 και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα. «Τώρα, με μία ισχυρότερη οικονομία, η Ελλάδα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, ία από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας. Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική. Είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι «έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι».

Συνεδρίαση ΕΚΤ: Ομιλία Στουρνάρα

Ειδήσεις σήμερα:

Μακελειό στο Μέιν των ΗΠΑ: Τουλάχιστον 22 νεκροί από πυροβολισμούς ενόπλου σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το βράδυ - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

«Διμέτωπος» Ισραήλ με Ερντογάν και Γκουτέρες - Αποφασισμένος ο Νετανιάχου για χερσαία εισβολή στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης