Συντάξεις: Τι ισχύει τελικά για τα αναδρομικά

«Ξύνει τον πάτο του βαρελιού» η κυβέρνηση για να αυξήσει τις συντάξεις των δικαστικών - Πώς θα «συνδυαστούν» τα αναδρομικά για όσους είχαν προσφύγει

pliromes-efka
Νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν τα αναδρομικά στους 350.000 συνταξιούχους  που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι δικαστικές αποφάσεις τούς δικαιώνουν σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σήμερα ελάχιστοι από τους 350.000 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ – και είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 – δεν έχουν πληρωθεί παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ προσφεύγει σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζητεί την αναβολή των υποθέσεων.

Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνον όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020, που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου (2287- 2288/2015, 1890-1891/2019) με τις οποίες προβλεπόταν η αναδρομική καταβολή του 11μήνου 2015-2016 για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

«Όταν θα πας να δώσεις σε 400 δικαστικούς που έχουν προσφύγει τα αναδρομικά, δεν πρέπει να δεις τι θα κάνεις και με τα υπόλοιπα αναδρομικά των συνταξιούχων;» διερωτήθηκε στον αέρα του MEGA ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος ανέλυσε με λεπτομέρειες και παραδείγματα τα σενάρια που επικρατούν. 


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwagmcf11gop)



Ποιους αφορά

Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ  (με την περσινή απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

-Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

-Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επεστράφησαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Κλείσιμο
Πάντως επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν και περιμένουν τη χορήγηση σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Ουσιαστικά, πρόκειται για 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο εκείνης της περιόδου (200 ευρώ επίδομα αδείας για το καλοκαίρι του 2015, 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 2015 και 200 ευρώ Δώρο Πάσχα 2016), συν τις διαφορές από τις επικουρικές συντάξεις. Να σημειωθεί ότι όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές για τα αναδρομικά εκείνης της περιόδου στα δικαστήρια -ακόμα και όσες εκκρεμούν- δικαιώνονται. Και ο ΕΦΚΑ καταβάλλει τα αναδρομικά.

«Ξύνει τον πάτο του βαρελιού» η κυβέρνηση για να αυξήσει τις συντάξεις των δικαστικών


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ρεπορτάζ του newmoney.gr, Δημοσιονομικά περιθώρια για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των συντάξεων στους δικαστικούς ψάχνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάζοντας φρένο στις διεκδικήσεις για τις όποιες αναδρομικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους δικαστικούς αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει ότι αν πάμε 10 χρόνια πίσω, τότε το συνολικό κόστος για αναδρομικά φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει -αυτήν την περίοδο- 0 προϋπολογισμός, πόσο μάλλον όταν συνεχίζεται το κυνηγητό της επενδυτικής βαθμίδας. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν τη μερική αποκατάσταση των αποδοχών των συντάξεων, όχι στο ύψος των διεκδικήσεων, αλλά σε ένα επίπεδο που θα θεωρηθεί μια συμβιβαστική αξιοπρεπή λύση.

Δηλαδή αυτό που μελετά η κυβέρνηση είναι μόνο η αύξηση για τα ποσά των μελλοντικών συντάξεων.

Θυμίζουμε ότι -θεωρητικά- μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει η πόρτα της διεκδίκησης για περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πήγες από το ΥΠΕΘΟ, τονίζουν επίσης με νόημα ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα αναπληρώνουν ποσοστά της τάξης το 80% των εν ενεργεία συνάδελφων τους, αλλά θα τις «ανεβάζουν» σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά τις περικοπές του 2012 και έτσι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σ’ αυτό το κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απορρίπτουν το υπουργείο οικονομικών είναι το ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών, καθώς πρέπει να βρεθεί χώρος και για κάποια πρόσθετη παροχή για τους ευάλωτους, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο της Χαμάς με Ισραηλινή αιχμάλωτη - «Πάρτε με από εδώ» εκλιπαρεί με σπασμένο χέρι

Ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες: Ισλαμιστής σκότωσε δύο Σουηδούς, φώναζε «Allahu Akbar» - Δείτε βίντεο

Έτσι προκρίνεται η Ελλάδα στο Euro 2024 μέσω playoffs: Αυτοί είναι οι πιθανοί αντίπαλοι στα μεγάλα νοκ άουτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης