Η κατάρρευση για το ρούβλι και το ρίσκο των capital controls – Έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο

Η κατάρρευση για το ρούβλι και το ρίσκο των capital controls – Έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο

Η εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απέτυχε, καθώς τα αίτια της αποδυνάμωσης πηγάζουν από την ίδια την αδυναμία της οικονομίας - Στο τραπέζι επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο των capital controls, όμως κι αυτά εμπεριέχουν κινδύνους

ruble_xr
Ειδικής σύσκεψης για τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει με το ρούβλι θα ηγηθεί, μέσα στη μέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της οποίας θα ακούσει τοποθετήσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για τη (μερική;) επαναφορά των capital controls.

Παρά τη χθεσινή εσπευσμένη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, που προχώρησε σε άλμα των επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης, ήτοι στο 12%, σε έκτακτη συνεδρίαση της, η καθοδική τροχιά του ρουβλίου δεν ανεκόπη με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η συζήτηση για επιπλέον μέτρα.

Σε μια πρώτη κυβερνητική συνάντηση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ πρότεινε και την επαναφορά μέτρων ελέγχου της διακίνησης του χρήματος, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί το εθνικό νόμισμα. Όμως, οι πρώτες αντιδράσεις από έτερους παράγοντες ήταν αρκετά διστακτικές, καθώς πρόκειται για ένα ύστατο μέτρο παρέμβασης που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά μόλις λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για περιορισμένο διάστημα.

Βέβαια, με το ρούβλι να παραμένει εξαιρετικά αδύναμο, έχοντας ενισχυθεί ελάχιστα από την χθεσινή άνοδο των επιτοκίων, η επιστροφή των capital controls θα επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα, κατά τη σημερινή συνάντηση στο Κρεμλίνο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Οπαδική βία: Τα 4+2 μέτρα Μητσοτάκη - Ακόμα και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν χρειαστεί

Έγκλημα στην Ευρυτανία: «Σκότωσα τον αδερφό μου, θέλω να παραδοθώ» είπε ο δράστης στην Αστυνομία

Λίλι Άλεν: Ήμουν 12 χρονών όταν έκανα πρώτη φορά σεξ, ξύπνησα την άλλη μέρα κι ο πατέρας μου είχε καλέσει την αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης