Υπεξαίρεση 4,2 εκατ. ευρώ: Λογιστής - «εφοπλιστής» με τα λεφτά... του εφοπλιστή

Υπεξαίρεση 4,2 εκατ. ευρώ: Λογιστής - «εφοπλιστής» με τα λεφτά... του εφοπλιστή

Αρχιλογιστής κατηγορείται ότι υφάρπαξε μεγάλα ποσά από τον πλοιοκτήτη Μποδούρογλου - «Επένδυσε» εκατ. σε πίνακες, αγόρασε πλοία, μεταβίβασε εν κρυπτώ εταιρεία στον γιο του, τώρα όμως άρχισαν οι κατασχέσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pinakes-mak
Διεθνείς διαστάσεις αναμένεται να πάρει μια αντιδικία που είναι θέμα συζήτησης σε όλους τους εφοπλιστικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστές ο εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου και ο πρώην αρχιλογιστής του, τον οποίο μήνυσε για υπεξαίρεση 4,2 εκατ. ευρώ και έχει παραπεμφθεί να δικαστεί στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου 2023. Επίσης, υπάρχει σε βάρος του απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια και ήδη τον Μάιο πήρε την πρώτη αναβολή.

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, χρόνιο πρόβλημα, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα, ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχει η αίσθηση ότι η χώρα κάνει αποφασιστική στροφή προς τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της ώστε να ακολουθήσει και η βελτίωση των μελλοντικών επιδόσεών της σε όλους τους τομείς. Ας επανέλθουμε όμως στην υπόθεση του εφοπλιστή και του αρχιλογιστή.
pinakes-1
O κ. Μιχάλης Μποδούρογλου στην τελετή λήξης συνεδρίασης του Nasdaq (clossing bell) για την εταιρεία του Paragon Shipping

Αγόραζε πίνακες

Κλείσιμο
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Μιχάλη Μποδούρογλου έχει παραπεμφθεί με το υπ’ αριθμόν 2155/2022 της 15-6-22 αμετάκλητο βούλευμα στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε δίκη που θα γίνει την 30ή Οκτωβρίου 2023 για υπεξαίρεση 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και τρία χρόνια του επεβλήθη ο περιοριστικός όρος για την τακτική παρουσία του στο Α.Τ. της κατοικίας του.

Επιπλέον, δε, με τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά υπ’ αριθμ. 614/23 του επεβλήθη η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του για το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Η ιστορία είναι για κινηματογραφική ταινία και έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όλους τους εφοπλιστικούς κύκλους, αφού o πρώην συνεργάτης του κ. Μποδούρογλου φέρεται να επένδυε σε πίνακες και έργα τέχνης τα χρήματα τα οποία τον κατηγορεί ότι υπεξαίρεσε.

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν 27 χρόνια πριν, όταν και προσελήφθη ως λογιστής με μισθό 1.600 ευρώ μεικτά. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε δεξί χέρι του εφοπλιστή και γενικός διευθυντής Επιχειρησιακής Λειτουργίας εταιρειών του, εισπράττοντας 300.000 ευρώ τον χρόνο για μισθούς και μπόνους. Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται τυχαία λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση του λογιστή μετά από παραίτηση που υπέβαλε.

Εως τότε ο Μιχάλης Μποδούρογλου δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Οταν όμως η νομική σύμβουλος του ναυτιλιακού ομίλου παρέλαβε τους φακέλους από τον λογιστή, βρήκε έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι υπήρχαν οικονομικές διαφορές και κενά που αφορούσαν την εδρεύουσα στη Ρουμανία εταιρεία πληρωμάτων του ομίλου με την επωνυμία Crewseas.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη δικογραφία, ενώ την εταιρεία αυτή την είχε μεταβιβάσει ο Μιχάλης Μποδούρογλου χωρίς αντάλλαγμα στον εκεί Ελληνα διευθυντή της, μετά από εισήγηση του ίδιου του αρχιλογιστή, μόλις δύο μέρες αργότερα μεταβιβάστηκε από τον διευθυντή στον γιο του αρχιλογιστή εν αγνοία του εφοπλιστή. Αμεσα ξεκίνησαν εσωτερικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι είχαν διαγραφεί πλήθος αρχείων και στοιχείων.
pinakes-2
Eργο του Δημήτρη Μυταρά

Με τη βοήθεια της εταιρείας του απόστρατου στρατηγού της Αστυνομίας Μανώλη Σφακιανάκη στην Αθήνα και της εταιρείας Deloitte στις Φιλιππίνες ανακτήθηκε πλήθος αρχείων και έγιναν γνωστά τα εμβάσματα εκατομμυρίων στις γκαλερί και στους προσωπικούς λογαριασμούς του λογιστή.

Ο λογιστής αρνείται τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι τα ποσά για τα οποία κατηγορείται, τα οποία παραδέχεται ότι τα έλαβε, αφού τα εμβάσματα δεν αμφισβητούνται, αφορούν αμοιβές του και δεν είναι προϊόν υπεξαίρεσης. Ενώπιον των δικαστών ανέφερε ότι ο μισθός του ήταν 1,35 εκατ. ευρώ τον χρόνο με προφορική μόνο συμφωνία, από τα οποία το 1 εκατ. ευρώ το ελάμβανε σε μετρητά «μαύρα».

Επίσης κατέθεσε ότι λόγω των capital controls από το 2015 και μετά βρέθηκε η λύση να τα λαμβάνει σε πίνακες μέσω της εταιρείας πληρωμάτων του ομίλου! Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του λογιστή, η πλευρά του εργοδότη και μηνυτή του προσκόμισε έγγραφα στοιχεία και ηλεκτρονικά μηνύματα για τις πραγματικές αμοιβές που ήταν περίπου 350.000 ευρώ ετησίως, ενώ εμφάνισε εμβάσματα από τις Φιλιππίνες και πριν από τα capital controls, από το 2014.

Επίσης, σημαντικοί παράγοντες της ναυτιλίας, μεταξύ αυτών και γνωστά εφοπλιστικά ονόματα, κατέθεσαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιου ύψους αμοιβές στον κλάδο.
pinakes-3
Eργο του Δημήτρη Μυταρά

Το Δικαστικό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα της 22ας Ιουνίου του 2022, έκρινε ότι αφενός οι πίνακες αγοράστηκαν με χρήματα που δεν προέρχονται από αμοιβές του λογιστή και αφετέρου ότι τα capital controls δεν επηρέασαν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της εταιρείας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Συμβούλιο, δεν είναι δυνατόν να δίνει ο λογιστής εκατομμύρια ευρώ σε γκαλερί και σε λογαριασμούς του όταν την ίδια χρονική στιγμή ο Μιχάλης Μποδούρογλου του ζητούσε εγγράφως, ευρισκόμενος σε απόγνωση λόγω της κακής ναυλαγοράς, να μειώσει τα συνολικά έξοδα της εταιρείας κάτω από 3 εκατ. δολάρια, δηλαδή λιγότερα από το ποσό που φέρεται να έλαβε, ήτοι τα 4,2 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο εφοπλιστής στον κατηγορούμενο στις 11 Φεβρουάριου 2017, χρονιά όπου ο κατηγορούμενος, πάντα σύμφωνα με τα από αυτόν υποστηριζόμενα, έλαβε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία με την επωνυμία Crewcare Inc. ως δήθεν ανεπίσημες αμοιβές του. Στο μήνυμα ο Μιχάλης Μποδούρογλου του ανέφερε «ότι ο στόλος μας θα μειωθεί κι άλλο και πρέπει άμεσα να μειωθεί το ετήσιο κόστος της εταιρίας μας κάτω από τα 3 εκατ. δολ. ΗΠΑ» και ότι «δεν με ενδιαφέρει αν πέσει η απόδοση! Είναι ζήτημα κοινής λογικής και επιβίωσης. Σε παρακαλώ, στείλε μου τις προτάσεις σου για τις περικοπές».

Γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, στην αρχή της αντιδικίας, συμφώνησε να επιστρέψει το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα τη μη κατάθεση μήνυσης εναντίον του, αλλά η συμφωνία τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο κατηγορούμενος για κακουργηματική υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση έχει ιδρύσει εταιρεία διαχείρισης, ενώ έχει αγοράσει πλοία τα οποία έχει χρονοναυλώσει για χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες σιτηρών. Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν διεθνείς προεκτάσεις μέσω δικαστικών ερευνών στη λογική «follow the money» (ακολούθησε το χρήμα).

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, ο Μιχάλης Μποδούρογλου κατάσχεσε 50 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και έργα τέχνης που βρίσκονταν στο σπίτι του λογιστή. Με βάση την έκθεση κατάθεσης η αξία τους υπολογίζεται στα 300.000 ευρώ. Παρών σε όλη τη διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης ήταν ο λογιστής. Η συντηρητική κατάσχεση έγινε βάσει απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων μετά από αίτηση της Allseas Maritime του Μιχάλη Μποδούρογλου.
pinakes-4
Eργο του Γιάννη Μόραλη

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό:

«Πραγματοποιήθηκε έλεγχος κατά τη διάρκεια του οποίου ερευνήθηκαν από την εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων οι κεντρικοί εξυπηρετητές (servers) της αιτούσας και ανασύρθηκαν με ειδικές τεχνικές διαγραμμένα εταιρικά έγγραφα και ηλεκτρονική αλληλογραφία από εταιρικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς».

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, από τα έγγραφα προέκυψε ότι οι πληρωμές που είχαν πραγματοποιηθεί «ουδόλως συνέπιπταν με τις πραγματικές δαπάνες πληρωμάτων και τα λοιπά λειτουργικά της έξοδα» και υπήρχε μεταφορά χρημάτων για δαπάνες που δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές δαπάνες των πλοίων και κατέληγαν είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του μηνυόμενου, είτε σε λογαριασμούς εταιρείας του, είτε σε γκαλερί και ζωγράφους για την εξόφληση πινάκων που αυτός αγόραζε.
pinakes-5
Ο πίνακας του Φερνάντο Μποτέρο «Homme au chapeau et cigarette», 2001

Μάρτυρας ο αδερφός του

Η Allseas Marine S.A. επικαλέστηκε για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων επικείμενο κίνδυνο και επείγουσα περίπτωση, χαρακτηρίζοντας τον αντίδικό της οικονομικά αφερέγγυο. Οπως υποστήριξε η πλευρά του Μιχάλη Μποδούρογλου και έκανε δεκτό το δικαστήριο μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος στις 22 Ιουνίου του 2022, ο λογιστής με τη σύζυγό του φέρονται να μεταβίβασαν με γονική παροχή στους δύο γιους τους την πλήρη κυριότητα τετραώροφης κατοικίας στη Βούλα.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο αδελφός του κατηγορούμενου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να μεταβιβάσει το ακίνητο καθώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, φοβήθηκε μήπως πεθάνει και θέλησε να τακτοποιήσει τα παιδιά του. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν έργα τέχνης στα οποία ο αδελφός του έχει επενδύσει και αυτά εξασφαλίζουν την απαίτηση της αντίδικης εταιρείας. Ομως στη συνέχεια της κατάθεσής του ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω αν ο αδελφός μου εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του τα έργα τέχνης ή τα έχει δωρίσει».

Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 614/2023 απόφασης, αναφέρει ότι «υφίσταται επείγουσα περίπτωση και άμεσος κίνδυνος ο καθ’ ού του οποίου η περιουσιακή κατάσταση τυγχάνει επισφαλής από την κατασχετή περιουσία του, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθεί η απαίτηση της αιτούσας όταν εξοπλιστεί με εκτελεστό τίτλο. Πρέπει επομένως να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και συγκεκριμένα να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής (συμπεριλαμβανομένων όλων των τραπεζικών του καταθέσεων) και ακίνητης περιουσίας του καθ’ ού μέχρι του ποσού των 4,2 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση της πιθανολογηθείσας κατά τα ανωτέρω απαίτησης της αιτούσας πλέον του ποσού της ηθικής βλάβης».
pinakes-6
Πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα

Τα πλέον ακριβά έργα

Συνολικά 20 από τα 50 κατασχεμένα έργα ανήκουν σε Eλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Βαρώτσος, ενώ υπάρχουν και δύο πίνακες του Δημήτρη Μυταρά. Στα πιο ακριβά έργα που είχε ο λογιστής στην κατοχή του και κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται:

l Πίνακας διαστάσεων 1,45x2,10 της Ισπανίδας ζωγράφου Λίτα Καμπελούτ, εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ.
l Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Μελ Μπόχνερ, εκτιμώμενης αξίας 30.000 ευρώ.
l Πίνακας του Ζορζ Ματιέ, αξίας 20.0000 ευρώ.
l Πίνακας του Ιταλού Aντζελο Ακάρντι, αξίας 15.000 ευρώ.
l Τρία γλυπτά από αλουμίνιο ή μπρούντζο, εκτιμώμενης αξίας 55.000 ευρώ, των Τζιανφράνκο Μετζιάτο, Λορέντσο Κουίν και Ντέιβιντ Γκέρσταϊν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης