Οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» προς τα €100 δισ. με ώθηση από τις τεχνολογίες

Οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» προς τα €100 δισ. με ώθηση από τις τεχνολογίες

To 2021 η αξία τους ήταν στα €74 δισ - Το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά πλέον τεχνολογικά προϊόντα - «Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη με 151 Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής

shutterstock_768607153
Σε μόλις 60 λεπτά διεκπεραιώνεται πλέον περίπου το 80% των διασαφήσεων εξαγωγής στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα ο θεσμός των Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων (γνωστών διεθνώς με το αρκτικόλεξο ΑΕΟ) «τρέχει» με αυξημένη ταχύτητα στη χώρα μας, με πρωταγωνίστρια μάλιστα τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. ΑΕΟ είναι οι αξιόπιστοι -και πιστοποιημένοι- επιχειρηματικοί εταίροι στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, που δικαιούνται συγκεκριμένα οφέλη, ανάλογα με τον τύπο της άδειας που τους έχει χορηγηθεί).

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με θέμα «Η καταγωγή των εμπορευμάτων».

«Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στασιμότητας σε ό,τι αφορά τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, στην Ελλάδα είχαμε μέχρι στιγμής φέτος 15 νέες άδειες και φτάσαμε πλέον στους 339. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια, με 151 τέτοιους φορείς, έναντι 129 στην Αθήνα και τους υπόλοιπους σε άλλες πόλεις» επισήμανε ο κ.Πιτσιλής και πρόσθεσε ότι έτσι εξοικονομείται σημαντικός χρόνος στις εξαγωγικές διαδικασίες.

Σημείωσε ακόμα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σήμερα, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία και έχουν εξελιχθεί σε κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας. «Οι τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ», συμπλήρωσε, «συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των εξαγωγών μέσω της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, της αύξησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και της προώθησης και διευκόλυνσης του εξαγωγικού εμπορίου».

Όπως είπε, στο σκηνικό αυτό, το ζήτημα της καταγωγής των εμπορευμάτων, δηλαδή του τόπου της παραγωγής ή κατασκευής ενός προϊόντος, είναι θεμελιώδους σημασίας για τις τελωνειακές διαδικασίες, γιατί επιδρά στη δασμολογική κατάταξη των προϊόντων, αλλά και στην εφαρμογή εμπορικών μέτρων, περιορισμών και απαγορεύσεων, κάτι που γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, λόγω της προτιμησιακών συμφωνιών (σ.σ η ΕΕ έχει θεσπίσει τα Προτιμησιακά Δασμολογικά Καθεστώτα, σύμφωνα με τα οποία παρέχει ευεργετική δασμολογική μεταχείριση -μειωμένο ή μηδενικό δασμό- σε εμπορεύματα ορισμένων Τρίτων χωρών και για αυτό έχει συνάψει τις λεγόμενες «προτιμησιακές συμφωνίες» σύμφωνα με τις οποίες η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση παρέχεται είτε μονομερώς είτε σε αμοιβαία βάση). Η ΑΑΔΕ, συμπλήρωσε, μεριμνά για την έκδοση και συνεχή επικαιροποίηση του σχετικού πλαισίου.

Στα 100 δισ. ευρώ φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, με τα τεχνολογικά προϊόντα να διεκδικούν σημαντικό μερίδιο

Στα 100 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. το 2021, αναμένεται να φτάσουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, ενώ οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν πλέον μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία: το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό περίπου 18%, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Κλείσιμο
Ο κ.Διαμαντίδης επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36%, σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις παραδοσιακών εξαγωγικών δυνάμεων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

«Η θετική πορεία των εξαγωγών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε το 2023» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές επιχειρείν και οι έντονες διεθνείς αναταράξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσο μάλλον σήμερα που οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης του θετικού momentum, με κινήσεις όπως το άνοιγμα νέων αγορών, η σύναψη συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ και εθνικό, αλλά και η είσοδος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών: «Σήμερα, το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των επιχειρήσεων και αν μπουν και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά» τόνισε.

Μέχρι κι από 20 χώρες περνά ένα προϊόν για να φτάσει στον προορισμό του

Στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή των προϊόντων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισημαίνοντας ότι σε μια εκτίμηση που είχε γίνει το 2009, κάποια προϊόντα χρειαζόταν να περάσουν ακόμα και από 20 χώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πρόσθεσε ότι στα απόνερα της μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι συμφωνίες διμερούς ελεύθερου εμπορίου, με περισσότερες από 200 να υφίστανται πλέον παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση της Bild για τουρκικές εκλογές: Αυτή είναι η μαγική συνταγή επιτυχίας του Ερντογάν

Προφυλακιστέος ο 61χρονος στην Κοζάνη που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 86χρονη κατάκοιτη μητέρα του


Κατακραυγή για τα ζωντανά ψάρια στο τηγάνι σε μαγαζί της Καρπάθου - Και έτσι μαγειρεύονται, λέει η επιχείρηση

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης