Εκλογές στην Τουρκία: Μια νίκη Ερντογάν θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομία, εκτιμούν αναλυτές

Εκλογές στην Τουρκία: Μια νίκη Ερντογάν θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομία, εκτιμούν αναλυτές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια νέα θητεία του Τούρκου προέδρου μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια – Τι αναφέρει άρθρο του Guardian 

erdogan_voting
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί και πάλι πρόεδρος και με δεδομένη την πλειοψηφία του κόμματός του στη Βουλή, εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η τουρκική λίρα, που βρίσκεται σε διαδικασία σταθερής υποτίμησης τα τελευταία χρόνια, υποχώρησε κοντά σε ιστορικό χαμηλό, μετά το άνοιγμα των αγορών το πρωί, μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στην πρωτιά του Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε η κυβερνητική συμμαχία, που αποτελείται από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εθνικιστικά κόμματα.

«Η διάχυτη ανησυχία για την κρίση στο κόστος ζωής δεν απομάκρυνε την υποστήριξη προς τον Ερντογάν στις κάλπες, παρόλο που η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης στην αύξηση των επιτοκίων, συνέβαλαν στην κλιμάκωση του πληθωρισμού και στην αύξηση του κόστους των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κίνδυνος για μακροοικονομική αστάθεια

Κλείσιμο
Ο Liam Peach της Capital Economics έγραψε ότι οι ελπίδες για μια νίκη της αντιπολίτευσης και για επιστροφή στην ορθόδοξη χάραξη πολιτικής εξανεμίστηκαν. «Αντ’ αυτού, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος ότι μια νίκη του Ερντογάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για μια σοβαρή νομισματική κρίση και των πιέσεων στις θέσεις των τραπεζών και του δημόσιου χρέους».

Η Τουρκία είναι η 19η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η τουρκική οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών συνοδεύτηκε από προσπάθειες στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης «με πιστωτικές εκρήξεις και τόνωση της ζήτησης». Οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολάρια για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η μάχη του… κρεμμυδιού

Η τουρκική ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG), η οποία μετρά τον πληθωρισμό σε ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, κατέγραψε αύξηση των τιμών κατά 105,19% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας ότι οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τις αρχές του 2023.

Η τιμή των κρεμμυδιών, βασικό συστατικό της τουρκικής κουζίνας, έγινε γρήγορα θέμα συζήτησης στις εκλογές. Τον περασμένο μήνα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ανέφερε: «Τώρα, ένα κιλό κρεμμύδια κοστίζει 30 λίρες, αν μείνει ο Ερντογάν θα κοστίζει 100 λίρες».

Ο Ερντογάν αντεπιτέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για την αύξηση της τιμής των τροφίμων. «Σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα ακριβού κρεμμυδιού, πατάτας ή αγγουριού. Έχουμε ήδη διορθώσει τα προβλήματα στην Τουρκία» είχε πει.

Για «δύσκολο οικονομικό σκηνικό» μιλά η Fitch

Η Fitch έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, κάτι που απέδωσε στις προσπάθειες σταθεροποίησης της λίρας και εκτίμησε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες.

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, η επόμενη κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από τη συσσωρευμένη ζήτηση συναλλάγματος και την πίεση στη λίρα, το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τη μείωση των διεθνών αποθεμάτων και τον υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε.

Πριν τις εκλογές υπήρξαν κάποιες ελπίδες ότι εάν κέρδιζε ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα επέστρεφε σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Όμως η συγκεκριμένη πολιτική φθίνει.

Μιλώντας πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο οικονομολόγος Bilge Yılmaz, του εθνικιστικού κόμματος IYI, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση της Τουρκίας ενδεχομένως ξεπερνά οτιδήποτε είχε υποστεί η χώρα εδώ και δεκαετίες. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει στερηθεί τα ξένα κεφάλαια επειδή δεν είναι προβλέψιμα, δεν είναι αξιόπιστα ... έχουν απομείνει ουσιαστικά μηδέν δολάρια, πρακτικά μηδέν», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με την... περιουσία Παπανικόλα: Οι καταγγελίες για απάτη και τα ακίνητα

ΕΛΣΤΑΤ: Το προφίλ των Ελλήνων - Πόσο ευτυχισμένοι είναι, τι τρώνε, πόσο καπνίζουν

Αποκάλυψη για τη δολοφονία Γουέλς 48 χρόνια μετά: Ποιος «κάρφωσε» στη 17Ν τον σταθμάρχη της CIA



_________

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης