Ανάπτυξη έως 2,3% του ΑΕΠ βλέπουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο

Ανάπτυξη έως 2,3% του ΑΕΠ βλέπουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο

Προς νέο αναπτυξιακό μπουμ και το 2023 - Πιο πάνω η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, πιο κάτω ο πληθωρισμός - Γιατί στο ΥΠΟΙΚ αναθεωρούν θετικά τις προβλέψεις τους

ermou_2
Τη δύναμή του έδειξε φέτος ο Ελληνας καταναλωτής αφού, πριν καν καλά- καλά ανοίξει η τουριστική σεζόν, το φετινό Πάσχα ήταν ένα από τα καλύτερα από άποψη αγοραστικής κίνησης έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Εδωσε έτσι μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρεί πλέον τις προβλέψεις του για ανάπτυξη σε έως 2,3% του ΑΕΠ αντί 1,6% που ως τώρα προέβλεπε.

Καθώς μάλιστα το Πάσχα έπεσε ημερολογιακά αρκετά νωρίς εφέτος -και εκείνο των Καθολικών νωρίτερα από το Ορθόδοξο-, οι αφίξεις σε ξενοδοχεία και Airbnb είναι ακόμα περιορισμένες. Αλλά όπως όλα δείχνουν, η αγορά έκανε «πρόωρη Ανάσταση» με τους Έλληνες καταναλωτές που εξέδραμαν εκτός των τειχών και φαίνεται να αιφνιδίασαν ευχάριστα χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς είδαν τον τζίρο να εκτινάσσεται – και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της «κινούμενης άμμου» της κρίσης ενέργειας και ακρίβειας.

Είναι ενδεικτικό ότι επί σχεδόν μία εβδομάδα είχαν εξαντληθεί όλες οι θέσεις πάρκινγκ μέσα ή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ γίνονταν και εκκλήσεις να μην κατεβαίνουν χωρίς εισιτήρια στο λιμάνι του Πειραιά όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν, γιατί δεν θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε κανένα πλοίο αν δεν είχαν κλείσει θέση.

Ειδικά ο κόσμος της εστίασης μιλά ενδεχομένως για «το καλύτερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών», κυρίως για περιοχές μέχρι 3 ή και 4 ώρες ταξίδι από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και στο υπουργείο Οικονομικών όμως, τα πρώτα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ Μαρτίου, αλλά και πρόδρομες ενδείξεις από τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν μέσω τραπεζών, δείχνουν στοιχεία ανάτασης των πωλήσεων.

Αλλάζει έτσι και ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023, που γίνεται ευκολότερος και μπορεί να ξεπεραστεί «με φόρα» από το 2022.

Κλείσιμο
Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι η τάση ανάκαμψης θα συνεχιστεί. Και όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η πολύ καλή πορεία των κρατικών εσόδων είναι άμεση συνέπεια της σημαντικά καλύτερης πορείας της οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Ε.Ε.), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Καραϊβάζ: Τι πρόδωσε τους δράστες - Μισόλογα, κινητά και το λευκό φορτηγάκι

The Pope's Exorcist: Ο Ράσελ Κρόου, οι εξορκιστές και οι... αντιδράσεις τους

Η «χαλαρή ψήφος» των νέων στο επίκεντρο της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης