ΑΑΔΕ: Τηλεφωνικό «πρέσινγκ» για τα χρέη στην εφορία

ΑΑΔΕ: Τηλεφωνικό «πρέσινγκ» για τα χρέη στην εφορία

Με ποιες τακτικές θα εισπραχθούν τα χρωστούμενα - Τι θα ακούσετε στο τηλέφωνο, τι θα δείτε στα email σας - Έρχεται και το «ElenxisLive»

aade
«Έχετε κλήση από… την εφορία»! Όπως αποκαλύπτει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φέτος θα πραγματοποιηθούν 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς με στόχο να «υπενθυμίσουν» σε φορολογούμενους τις υποχρεώσεις τους.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 113 δισ. ευρώ και τους φορτολογουμενους να ρυθμίζουν μόνο τα 4 δισ. ευρώ τα τηλέφωνα της εφορίας «θα πάρουν και πάλι φωτιά». Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν ακόμη και όσοι έχουν οφειλές μέχρι και 500 ευρώ αλλά και όσοι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων

Στο τηλέφωνο οι φορολογούμενοι θα ακούν τον εφοριακό να τους ενημερώνει για το ύψος της οφειλής τους, πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν. Ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια. Εάν ο φορολογούμενος αδυνατεί να πληρώσει, ο υπάλληλος υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Αν δεν πληρώσει ή δεν ρυθμίσει την οφειλή του, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις αλλά στέλνει και e-mail από διεύθυνση no.reply@taxisnet.gr για να ξέρετε ότι είναι από την εφορία.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • 1. Μηνύματα υπενθύμισης: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • 2. Μηνύματα εντοπισμού: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποστέλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών.


Κλείσιμο
Και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2022 δεν σταματά εκεί. Με το νεο σύστημα «ElenxisLive» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και έτσι θα έχουν το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν.

Συγκεκριμένα θα ελέγχουν:

  • • Αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας
  • • Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ.
  • • Αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία.
  • • Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, αφού οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
  • • Αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Επίσης, θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και μετά τον έλεγχο, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 85 νεκροί και 322 τραυματίες σε ποδοπάτημα στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

Δεν ταυτίζομαι με τα λεγόμενα και τα πιστεύω της μητέρας μου, λέει η Κατερίνα Στεφανίδη

Survivor All Star: Στα Μπλε η ελληνοτουρκική «μάχη» με... MVP Μαρτίκα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης