Φυσικό αέριο: Ξανά στα 50 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά

Φυσικό αέριο: Ξανά στα 50 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά

Ο «γαλάζιος χρυσός» έκλεισε χθες στο σημείο αναφοράς του TTF στα 50,30 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση 5,15%

aerio
Την ώρα που η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα της παραγωγής «απογειώνει» τις τιμές του πετρελαίου και επαναφέρει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, την ανηφόρα παίρνουν για μια ακόμη φορά και οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης το Μάιο ξεπέρασαν το «όριο» των 50 ευρώ, κλείνοντας στα 50,30 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,15% σε μια μέρα, ενώ τα συμβόλαια Ιουνίου και Ιουλίου έκλεισαν στα 50,75 ευρώ/MWh και του Αυγούστου στα 51,31 ευρώ/MWh.

Η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αποδίδεται αφενός στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων/βαρέλι, αφετέρου στις καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση.

Όλα αυτά ενώ μόλις πριν λίγες μέρες το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είχε υποχωρήσει σε επίπεδα τιμών προ του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή κάτω και των 40 ευρώ/MWh.

Κλείσιμο
Αυτά τα δεδομένα εντείνουν την αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά που έχει εγκατασταθεί ως συνέπεια των διαδοχικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Για σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 126,53 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 102,01 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, πρώτο σε συμμετοχή έρχεται το φυσικό αέριο με ποσοστό 34,34%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,09% (31,02% μαζί με της Κρήτης), και έπονται οι εισαγωγές με 16,45%, ο λιγνίτης με 13,90% και τα υδροηλεκτρικά με 2,44%.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Σειραγάκης: Αποφυλακίστηκε ο προπονητής που καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε 36 ανήλικους

Twitter: Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο - Έβαλε τον σκύλο του Dogecoin

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με τους δυο νέους υποψήφιους προς αποχώρηση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης