DBRS: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές έναντι της κρίσης

DBRS: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές έναντι της κρίσης

Βελτίωση στα επίπεδα της καθαρής κερδοφορίας - Συνολικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι καθαρών ζημιών ύψους 4,7 δισ. το 2021

dbrs_1432093622
Tα αποτελέσματα των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών δείχνουν βελτίωση στα επίπεδα της καθαρής κερδοφορίας μετά από χρόνια επιβάρυνσης από την απομείωση του ρίσκου, την αναδιάρθρωση και την COVID-19, σημειώνει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος DBRS.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022, έναντι καθαρών ζημιών ύψους 4,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2021.

Τα έσοδα το 2022 αντανακλούσαν βελτιώσεις σε όλες τις ροές, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), των καθαρών προμηθειών και των λοιπών εσόδων. Η διαχείριση του κόστους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν αισθητά το 2022 και η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω στο έτος, χάρη στην απομείωση του κινδύνου, τις χαμηλές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τα υψηλότερα νέα δάνεια.

Η άφθονη, αυξανόμενη καταθετική τους βάση παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και μέτρια διαφοροποιημένο, μείγμα χρηματοδότησης. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά τις προηγούμενες επιπτώσεις της αποστροφής ρίσκου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και η αναμέτρηση που κατέληξε σε... πόλεμο - Δείτε βίντεο

Αναβλήθηκαν λόγω Εθνικών ομάδων τα ματς του Ολυμπιακού Β’ και του ΠΑΟΚ Β’

Μαντλίν ΜακΚαν: Η 21χρονη Πολωνή πιθανότατα δεν είναι το κορίτσι λένε ειδικοί που συνέκριναν τις φωτογραφίες τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης