Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέοι κωδικοί και αλλαγές στα φορολογικά έντυπα

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέοι κωδικοί και αλλαγές στα φορολογικά έντυπα

Το επόμενο δεκαήμερο ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων

dimosoioi_main
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο έντυπο Ε1 ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με χρονικό ορίζοντα την 30η Μαρτίου.

Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φορολογικών αρχών με ροπή προς φοροδιαφυγή, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται και η ψήφιση της διάταξης νόμου που ορίζει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν προκύπτει από τη δήλωσή τους πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ.

Θα προστεθεί όμως ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.

Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία προγραμματίζεται στα τέλη του μήνα. Τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι εκδόθηκαν, ενώ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμπλήρωση της νέας φορολογικής δήλωσης.

Με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα καθορίζεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. O φόρος θα εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου.



Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και η αναμέτρηση που κατέληξε σε... πόλεμο - Δείτε βίντεο

Αναβλήθηκαν λόγω Εθνικών ομάδων τα ματς του Ολυμπιακού Β’ και του ΠΑΟΚ Β’

Μαντλίν ΜακΚαν: Η 21χρονη Πολωνή πιθανότατα δεν είναι το κορίτσι λένε ειδικοί που συνέκριναν τις φωτογραφίες τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης