Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1,4 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1,4 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα

«Ποδαρικό» με εκτόξευση εισπράξεων +15% από φόρους

skilakakis
Αξιοθαύμαστες αντοχές επέδειξε το 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός, εξέλιξη που αντανακλά σε ολόκληρη την οικονομία και για τις αρχές του 2023.

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄δίμηνο του 2023 δείχνουν πολύ θετική και σημαντική υπέρβαση εισπράξεων από φόρους:

- στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,294 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ!

- το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 4,201 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,816 δισ. ευρώ!

Μεγάλο μέρος της υπέρβασης αφορά έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν μέσα στο 2023 και μεταφέρονται στην προηγούμενη χρονιά. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν έτσι ότι το 2022 κλείνει πολύ καλύτερα από όσο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, εξέλιξη που συνεχίζεται όμως και το 2023.

«Η σημαντικά καλύτερη του προϋπολογισμού απόδοση των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο. Γεγονός που ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διαδοχικές αντιξοότητες και επιβεβαιώνει, έμπρακτα, την πολύ ισχυρή, αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχουν επιτύχει οι κυβερνητικές πολιτικές» τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ίδιον «τα θετικά στοιχεία οφείλονται τόσο στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.). Γεγονός, εξαιρετικά, σημαντικό στην παρούσα, ασταθή, διεθνή συγκυρία» όπως επισημαίνει ο κ.Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,294 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 910 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4,201 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,950 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 1,946 δισ. ευρώ ή 17,7% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 10,047 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,303 δισ. ευρώ ή 15% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών, φόρους και συντάξεις - Τι περιλαμβάνει

Βίντεο: Οι στιγμές πριν από την πτώση του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα

«Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα»: Οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και η επιδότηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης