«Ασανσέρ» ανάπτυξης φέρνει υπερπλεόνασμα και παροχές με… ασφάλεια

«Ασανσέρ» ανάπτυξης φέρνει υπερπλεόνασμα και παροχές με… ασφάλεια

«Τον Μάρτιο θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2023, αν συνεχιστεί η πτώση και των διεθνών τιμών αερίου» αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου - «Κλειδί» το φυσικό αέριο

anaptixi_oikonomia_art
«Τρέχουν με 100» στην Οικονομία, οι πρώτες εκατό ημέρες του 2023, ως την άνοιξη και τις εκλογές τουλάχιστον. Μια καλή αρχή έγινε χθες ήδη, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με υπερ-πλεόνασμα 600 εκατ. ευρώ. Αυτά δεσμεύθηκαν άμεσα όμως και θα διατεθούν στις έκτακτες παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο φαίνεται ότι τα καλύτερα έρχονται:

· τα κρατικά έσοδα σημείωσαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά σχεδόν 15%, αλλά αυτό δείχνει και ισχυρή δυναμική της οικονομίας, αφού τα «φουσκωμένα» έσοδα είναι πολύ υψηλότερα από τον πληθωρισμό -που φέτος προβλέπεται περίπου 5,5% ενώ το Ιανουάριο ήταν της τάξεως του 7%.

· για τον Φεβρουάριο, οι ενδείξεις και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η δυναμική συνεχίζεται

· αρχές Μαρτίου (8/3) οι επιτελείς της κυβέρνησης αναμένουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ανάπτυξη του 2022 που είναι η βάση εκκίνησης του 2023. Προεξοφλούν ήδη όμως ότι θα κινηθούν πιο πάνω από 1,8% που εκτιμούσε για φέτος ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
«Τον Μάρτιο θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2023, αν συνεχιστεί η πτώση και των διεθνών τιμών αερίου» αναφέρει σε συζητήσεις ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου: ο προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη για αέριο στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα (και δαπάνες 1 δισ. για επιδοτήσεις μέτρα στήριξης). Αλλά διεθνής τιμή έχει πέσει προς το παρόν στο μισό (περί τα 60 ευρώ). Όχι μόνο περισσεύουν έτσι λεφτά στα κρατικά ταμεία, αλλά «φεύγουν» τα μισά λεφτά από τη χώρα για εισαγωγές καυσίμων. Όσα λεφτά δεν φύγουν αλλά παραμείνουν στ χώρα, είναι μεγαλύτερη Ανάπτυξη (ή λιγότερη ύφεση) από όση είχε προϋπολογιστεί.

Διαβάστε πρισσότερα στο www.newmoney.gr  


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Θα είμαστε αυτοδύναμοι στη 2η κάλπη - Ο Τσίπρας θέλει ν' αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Τουρκία: 12χρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια 260 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8R - Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Τρίτη και φαρμακερή για τον Κρις Σταμούλη, αποχώρησε από τον Άγιο Δομίνικο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης