EKT: Τι θα γίνει με τα επιτόκια - H κατάρρευση της SVB αλλάζει τα δεδομένα αλλά τα «γεράκια» επιμένουν

EKT: Τι θα γίνει με τα επιτόκια - H κατάρρευση της SVB αλλάζει τα δεδομένα αλλά τα «γεράκια» επιμένουν

Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων - Ωστόσο, οι traders σπεύδουν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το τελικό ύψος των επιτοκίων

ecb
Με τις τραπεζικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να είναι καταιγιστικές, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν ότι η νέα παρέμβαση στο κόστος δανεισμού δύναται να πυροδοτήσει περαιτέρω προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένης της προοπτικής μεγέθυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Και το αρνητικό παράδειγμα της Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων της αμερικανικής Federal Reserve, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατές δηλώσεις της, είχε αφήσει «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου.

Κλείσιμο
Σήμερα, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% και το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης στο 3,25%. Εφόσον, πράγματι υπάρξει νέα παρέμβαση, τότε το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Μέσω της αύξησης των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ελέγξει τον επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα πολλαπλάσια του στόχου. Όμως, αυτή η «σφιχτή» πολιτική έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται και τον ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ισοπεδώθηκε το παντοπωλείο στην Νέα Ερυθραία μετά την ισχυρή έκρηξη - Δείτε βίντεο

Πορτοσάλτε μετά τα σχόλια Καινούργιου: Υπάρχει πολλή παραποίηση, ορισμένοι έχουν αδυναμία να καταλάβουν

Τι είναι τελικά αυτή η ταινία «Τα πάντα όλα» που σάρωσε τα Όσκαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης