Silicon Valley Bank: Διαβεβαιώσεις από ΕΕ και Γαλλία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη

Silicon Valley Bank: Διαβεβαιώσεις από ΕΕ και Γαλλία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη

Ππαρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι

gentiloni
Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, εξέφρασαν ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι «δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Πρόσθεσε ότι «λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες -όχι μόνο οι μεγαλύτερες- εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. Άμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι δεν βλέπει συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία.

«Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μετάδοσης για τη Γαλλία, αφενός επειδή οι γαλλικές τράπεζες δεν εκτίθενται στην τράπεζα Silicon Valley και αφετέρου επειδή το γαλλικό τραπεζικό οικονομικό μοντέλο είναι πολύ διαφορετικό με τη διαφοροποίηση της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών και ένα υγιές σύστημα εποπτείας», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώρα με την ώρα. Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίκτυπος στις βελγικές τράπεζές μας», δήλωσε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ βαν Πέντεγκεμ.

«Έχουμε ένα πολύ σαφές ευρωπαϊκό και βελγικό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και αυτό φυσικά μας βοηθά να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο Βαν Πέντεγκεμ.

Η κατάρρευση της τράπεζας SVB θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για το τί σημαίνει η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Τέλος, σε σχετικό ερώτημα εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «λαμβάνουμε υπόψη την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αρχών των ΗΠΑ. Εντός της ΕΕ υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της τράπεζας Silicon Valley. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές».

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Η αμαρτωλή ιστορία της «εκτροχιασμένης» σύμβασης 717 που θα απέτρεπε το δυστύχημα

Αλλοδαπός τράβηξε όπλο σε αστυνομικούς μετά από καταγγελία για πυροβολισμούς σε μπαρ στην Αλεξάνδρας


Η Άντζελα Μπάσετ δεν φάνηκε να χάρηκε με το Όσκαρ της Κέρτις - Δεν χειροκρότησε την «αντίπαλό» της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης