ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσουμε και ποιοι απαλλάσσονται

ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσουμε και ποιοι απαλλάσσονται

Ποιοι εξαιρούνται της πληρωμής

dimosoioi_main
Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν φέτος να εξοφλήσουν το φόρο είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις. Tην πρώτη θα πρέπει να την καταβάλουν έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία, τη 10η, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Πάντως διευκρινίζεται πως ακόμη και εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει φέτος εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ στην ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία έκπτωση κατά πληροφορίες.

Έτσι, το ίδιο ποσό με πέρσι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022.

Ωστόσο, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022.

Πρόκειται για φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, για άλλους που απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), για εκείνους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς και για όσους εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Απεναντίας, ορισμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023.

Υπογραμμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους που διατηρούν ακίνητα σε περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες όπως και σε όσους έχουν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.


Συγκεκριμένα απαλλάσσονται:

Τα ακίνητα που βρίσκονται: – σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

Κλείσιμο
Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών

Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021

Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020,

Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.

Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων: Μαραθώνια η απολογία του Σταθμάρχη Λάρισας - Τα κρίσιμα λεπτά και τα απανωτά λάθη


Αποχώρησε οικειοθελώς ο Στάθης Σχίζας από το Survivor, στον τάκο η Ελευθερία Ελευθερίου - Δείτε βίντεο

Το πένθος και η οδύνη των πολιτών κρατούν «παγωμένες» τις πολιτικές εξελίξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης