Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδεχόμενη κλιμάκωση μπορεί να θέσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε κίνδυνο και το 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδεχόμενη κλιμάκωση μπορεί να θέσει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε κίνδυνο και το 2023

Οι επενδυτές βλέπουν την επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

μεοτχες74839
Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, το ράλι των μετοχών της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου.

Ενώ οι μετοχές της περιοχής έχουν ανακάμψει από την πτώση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, είναι τώρα πιο ευάλωτες σε απότομους κλυδωνισμούς μετά το φετινό ράλι κατά σχεδόν 8%. Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί, όχι μόνο θα ενισχύσει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και την πίεση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξάνοντας την οικονομική κατήφεια και επιβαρύνοντας τα εταιρικά κέρδη.

«Είναι σαφές ότι η αγορά βλέπει μικρότερους κινδύνους σε σύγκριση με την αρχή του πολέμου, και ενώ τα στοιχεία του ράλι είναι κατανοητά, το περιθώριο ασφαλείας στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει πλέον διαβρωθεί», αναφέρει, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Σοφί Λουντ – Γέιτς, επικεφαλής αναλύτρια μετοχών στην Hargreaves Lansdown. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απροσδόκητη κλιμάκωση ή αστάθεια είναι πιθανό να οδηγήσει σε απότομη αντίδραση της αγοράς».

Ο κύριος δείκτης αναφοράς των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε ράλι το 2023, καθώς οι ενδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τροφοδότησαν την οικονομική αισιοδοξία. Αλλά ο πόλεμος είναι πάντα στο μυαλό των επενδυτών, με τους διαχειριστές κεφαλαίων σε έρευνα της Bank of America Corp. να βλέπουν την επιδείνωση των γεωπολιτικών ανησυχιών ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές, μετά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Οι περισσότεροι δεν αναμένουν ειρηνευτική συνθήκη φέτος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στην τελική ευθεία 3+1 κορβέτες για το Ναυτικό

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης ήθελε «να απαντήσει» στον Τσίπρα κατά τρόπο πρωτοφανή, είναι εκτός πολιτικής μας

Σεισμός στην Τουρκία: Συγγνώμη ζήτησε ο Ερντογάν για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης