Τα τεκμήρια «καθάρισαν» 1 στους 4 φορολογούμενους

Τα τεκμήρια «καθάρισαν» 1 στους 4 φορολογούμενους

Εισοδηματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι τα «θύματα» του μέτρου - Δώρον - άδωρον η αναστολή τεκμηρίων για τους «συνήθεις ύποπτους»

TEKMIRIAS
Ακόμα και αν γλίτωσαν από την πανδημία, από τα τεκμήρια δεν γλίτωσε σχεδόν κανείς. Περίπου 1,8 εκατομμύριο φορολογούμενοι κάθε χρόνο «πιάνονται» στα τεκμήρια, ακόμα και το 2021 που -λόγω COVID- είχαν ανασταλεί!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2021 για τα εισοδήματα του 2020, όπως τα δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ:

1.748.934 από τα συνολικά 6.529.279 νοικοκυριά (κοινές ή μεμονωμένες φορολογικές δηλώνεις) φορολογήθηκαν όχι για τα εισοδήματα που δήλωσαν, αλλά για όσα υπολόγισε και τους καταλόγισε η εφορία από μόνη της! Ποσοστό 26,8% ή 1 στους 4 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.

με βάση τα τεκμήρια, οι φορολογούμενοι αυτοί φορολογήθηκαν για 5,96 δισ. υψηλότερο εισόδημα: ενώ οι ίδιοι δήλωσαν αθροιστικά 3,07 δισ. ευρώ (ή από 1.755 ευρώ κατά μέσο όρον ο καθένας) η εφορία τους φορολόγησε… για 9,03 δισ. ευρώ συνολικά, σαν να είχαν αποκτήσει δηλαδή τριπλάσιο εισόδημα –από περίπου 5.160 ευρώ ο καθένας.

Γιατί συνέβη αυτό, ενώ τα τεκμήρια είχαν ανασταλεί; Διότι ως όρος για την απαλλαγή, είχε τεθεί να μην είχαν «πιαστεί» στα τεκμήρια κατά τα 2 προηγούμενα έτη. Η αναστολή δηλαδή ίσχυσε για όσους είχαν πληγεί λόγω του lockdown στην οικονομία και όχι για όλους. Και επειδή, τόσο το 2018 όσο και το 2019 (πριν από την πανδημία δηλαδή) περίπου 1,8 εκατομμύριο εκκαθαριστικά κάθε χρόνο έβγαιναν βάσει των τεκμηρίων και όχι του δηλωθέντος εισοδήματος, αυτό το πλήθος των φορολογουμένων εξαιρέθηκε αυτομάτως από την αναστολή των τεκμηρίων του 2020 και 2021.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάγκασαν Ρομά στην Πάτρα να πει τα κάλαντα γονατιστός και του 'βαλαν φωτιά!

Παυλάκης: Αυτό που φοβόμαστε δεν έρχεται από την Κίνα, αλλά από άλλες χώρες με μεταλλάξεις

Survivor All Star: Η πρώτη φωτογραφία του Γιώργου Λιανού από το αεροπλάνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης