Τραπεζικό «μαχαίρι» στις προμήθειες: Ποιες καταργούνται και ποιες μειώνονται

Τραπεζικό «μαχαίρι» στις προμήθειες: Ποιες καταργούνται και ποιες μειώνονται

Τι σχεδιάζουν Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα – Πώς θα κινηθούν οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς

trapeza
Σε αναπροσαρμογές των χρεώσεων που «κρατούν» σε μία σειρά βασικών υπηρεσιών και πράξεων πληρωμών προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, αποφασίζοντας να… συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί πως οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν «χρυσές» κάποιες από τις συναλλαγές τους με αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μία από τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, οι τραπεζίτες έλαβαν μία λίστα με 12 προμήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν είτε να μειωθούν είτε να καταργηθούν, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Αν και οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πως σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης οι ελληνικές παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό προμηθειών στα οργανικά τους έσοδα, τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ (9ες κατά σειρά), όσο και ως ποσοστό επί των συνολικών τους εσόδων, όπου και καταλαμβάνουν την προτελευταία θέση πάνω από την Ολλανδία, εντούτοις στο νέο ραντεβού δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό:

Η Eurobank προτίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα να μηδενίσει κάποιες προμήθειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με εκδόσεις κινήσεων, statements, αλλά και αυτές σε συγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες, ενώ θα μειώσει το κόστος για τις αγορές χρεογράφων.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα προδραστικά είχε λάβει την πρωτοβουλία να διπλασιάσει τα ευρώ επιστροφής στα super markets εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ ήταν και η πρώτη από τις συστημικές που προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments.

Κλείσιμο
Αξίζει να αναφερθεί πως την υπηρεσία IRIS payments έχει αναπτύξει η εταιρεία ΔΙΑΣ, ο εθνικός φορέας εκκαθάρισης διατραπεζικών πληρωμών, στον οποίο είναι μέτοχοι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μέχρι πρότινος, κάποιες τράπεζες χρέωναν τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων μέσω αυτής. Με τη συγκεκριμένη αναπροσαρμογή οι καταναλωτές μπορούν πλέον να στείλουν χρήματα σε οποιονδήποτε, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μέχρι του ποσού των 500 ευρώ ανά ημέρα, σε πραγματικό χρόνο μέσω mobile banking, χωρίς να απαιτείται αριθμός λογαριασμού παρά μόνον κινητού τηλεφώνου – και αυτό στο εγγυημένο περιβάλλον ασφαλούς πληρωμής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer. Η κίνηση αυτή της Eurobank, μάλιστα, επιδοκιμάστηκε από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter. Σημειώνεται πως τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 395 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2022 (139 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2022), κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, τις εργασίες του δικτύου και τις υπηρεσίες καρτών.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, ουδέποτε επέβαλε χρέωση για συναλλαγές μέσω IRIS για απλή μεταφορά χρημάτων σε ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να οριοθετήσει τη μέγιστη προμήθεια για εξερχόμενα εμβάσματα εντός ευρωπαϊκού χώρου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Μειώσεις προβλέπονται στο τιμολόγιο της τράπεζας και για τις προμήθειες εμβασμάτων εκτός Ευρώπης, ενώ, όσον αφορά στις χρεώσεις για πληρωμές ΔΕΚΟ, η τράπεζα έτσι κι αλλιώς «κρατά» από τα χαμηλότερα ποσά μεταξύ των συστημικών – 0,30 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ κατά μέσο όρο στο σύστημα. Το 9μηνο του 2022 η Alpha Bank είδε τα έσοδά της να προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 92,9 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022, ως απόρροια της αύξησης των προμηθειών πιστωτικών καρτών και πληρωμών, καθώς και της αύξησης των χορηγήσεων δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην κατάργηση της προμήθειες που χρέωνε, τόσο για την αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων και την αγορά χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και για την υπηρεσία IRIS P2P για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό πελάτη της σε λογαριασμό δικαιούχου σε άλλη τράπεζα εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης, η τράπεζα από τις 23 Δεκεμβρίου θα θέσει σε ισχύ σημαντικές μειώσεις προμηθειών από 25% με 50% στο τιμολόγιό της και σε σειρά άλλων υπηρεσιών όπως:

• Πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) στο τραπεζικό κατάστημα.
• Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
• Πάγιες εντολές εξόφλησης λογαριασμών και
• Αποστολή χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης από τραπεζικό κατάστημα.

Τα έσοδα από προμήθειες της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2022 στα 366 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο γ’ τρίμηνο. Βασικοί συντελεστές της αύξησης ήταν η νέα δανειακή παραγωγή, η επενδυτική τραπεζική, τα έσοδα από κίνηση κεφαλαίων, οι προμήθειες συναλλάγματος και τα έσοδα από πιστωτικές κάρτες.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα που τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στις συναλλαγές στον τομέα των καρτών, των πληρωμών και της χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών (trade finance), καθώς και στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταγράψει έσοδα, ύψους 259 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο), σχεδιάζει κινήσεις αναπροσαρμογής των τιμολογίων της, με πλέον χαρακτηριστική αυτή της μείωσης της χρέωσης της υπηρεσίας IRIS.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι, το 1,5 εκατ. σε μετρητά και η «ληστεία αλά ιταλικά»

Τρομερή κίνηση από την Εθνική Αργεντινής, στην... αποστολή για τον τελικό ο Αγουέρο - Δείτε βίντεο

Απόστολος Γκλέτσος: «Είναι μεγάλοι οι πειρασμοί, δύσκολο να πεις όχι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης