Λαγκάρντ: Έρχεται νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων

Λαγκάρντ: Έρχεται νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης και τη σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων – Στόχος είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% - 

christine_lagarde
Τα επιτόκια αναμένεται εκ νέου να αυξηθούν, ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την τέταρτη διαδοχική αύξησή τους κατά 0,5%.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω σημαντικά με ένα σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο το οποίο θα διασφαλίζει την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%», είπε η Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση, που πέραν της αύξησης του επιτοκίου αποφασίστηκε και η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων.

Πάντως, η ΕΚΤ σκοπεύει πλήρως να συνεχίσει την επανένδυση των κεφαλαίων από την πληρωμή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Η τράπεζα έχει αγοράσει τα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΕΡ.

Επιβεβαιώνεται το «δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο»

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν σχεδόν το «δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο» που είχε δημοσιοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο. Πλέον σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος το 8,4% για να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023 και στο 3,4% το 2024 , από 2,3% που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να υποχωρήσει στο 2,3% το 2025 !


Στο ζήτημα της ανάπτυξης, η ΕΚΤ προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% (από 3,1%), όμως το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 0,5% από 0,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, και το 2024 η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,9% (όσο προεβλεπόταν το Σεπτέμβριο) και θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2025. Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, επιβραδύνεται επίσης σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά λόγω του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι θετικό ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και η ανεργία έφτασε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο. Επιπροσθέτως η αύξηση των μισθών πρόκειται να αποκαταστήσει κάποια χαμένη αγοραστική δύναμη, ενδυναμώνοντας έτσι την κατανάλωση.

Τουλάχιστον ένας χρόνος για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού


Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5%, η οποία συνιστά μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου τους, οφείλεται σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, στα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρόλο που όπως αποτυπώνεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις, η αποκλιμάκωση του θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Η ΕΚΤ απεφάσισε επίσης να αρχίσει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος του Ενεργητικού της, περιορίζοντας τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπενδύει σε σχέση με αυτά που λήγουν.
Κλείσιμο
Τον Φεβρουάριο οι ανακοινώσεις για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ) στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση του χαρτοφυλακίου που έχει «χτίσει» στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ.

Πάντως το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να συνεχίσει την επανεπένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από τη λήξη των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του APP έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με συγκεκριμένο ρυθμό. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός του θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύθηκε η περιουσία του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Στο στόχαστρο των ερευνών για το Qatargate πάνω από 60 ευρωβουλευτές, γράφει η Corriere della Sera

Πρώτα Χριστούγεννα για Λόπεζ και Άφλεκ ως παντρεμένοι - Τα δώρα που ετοιμάζουν ο ένας στον άλλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης