Corriere della Sera: Ανοιχτό να βρεθούν στο στόχαστρο των ερευνών για το Qatar Gate πάνω από 60 ευρωβουλευτές

Corriere della Sera: Ανοιχτό να βρεθούν στο στόχαστρο των ερευνών για το Qatar Gate πάνω από 60 ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι εισαγγελείς του Μιλάνου αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεύρυνση των ερευνών 

european_parliament
Η ιταλική Corriere della Sera γράφει ότι οι εισαγγελείς του Μιλάνου αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεύρυνση των ερευνών , με  πάνω από 60 ευρωβουλευτές να μπαίνουν στο στόχαστρο(πρόκειται για πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τους Ευρωσοσιαλιστές, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και «νέα κόμματα της δεξιάς»).

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου για την «κρατική ασφάλεια» συνεργάζονταν επί μήνες με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων πέντε χωρών, αλλά όχι της Ιταλίας, που αποκλείστηκαν από την επιχείρηση, μολονότι όλα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από Ιταλούς», γράφει η ιταλική εφημερίδα. 

Ακόμη προσθέτει πως αν και ξεκίνησε «ως ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» η υπόθεση μετετράπη σε ζήτημα διεθνούς διαφθοράς, σοβαρό μεν, αλλά λιγότερο ανησυχητικό για τους Βέλγους μυστικούς πράκτορες, που μεταβίβασαν τον φάκελο στο απλό δικαστικό σώμα όταν συνειδητοποίησαν ότι η απειλή σταμάτησε, ή ίσως δεν υπήρξε ποτέ».

Πρός ώρας δεν είναι γνωστό ποιος αποκάλυψε την υπόθεση στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή εάν πρόκειται για κοινοβουλευτικό βοηθό, που κατήγγειλε όσα είδε για να εκδικηθεί για την απώλεια της θέσης του, όπως λένε κάποιοι, ή αν τρίτη χώρα σήμανε συναγερμό, όπως έγραψε η βελγική De Standaard. Ωστόσο έγινε σαφές πως οι έρευνες επικεντρώθηκαν αμέσως στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τη ΜΚΟ του «Fight Impunity».

Το διαμέρισμα του πρώην ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες βρισκόταν υπό παρακολούθηση, όπως άλλωστε και ο ίδιος. Μάλιστα οι ειδικές εξουσίες που δίνονται στο Βέλγιο στις μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές που επέτρεψαν στις αρχές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους έρευνες χωρίς να έχουν λάβει το πράσινο φως από τις δικαστικές αρχές. 

Τον Ιούλιο του 2022 οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν μία εικόνα για την κατάσταση και έτσι η έρευνα για το Qatar Gate πέρασε στα χέρια του ομοσπονδιακού εισαγγελέα,  ο οποίος άνοιξε φάκελο που αφορούσε  τα εγκλήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τελεσθέντα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2022. Έτσι λοιπόν πέρασαν στα χέρια των δικαστικών αρχών οι επαφές που είχε ο Παντσέρι, με πρώτη εκείνη που αφορούσε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καίλή.

Κλείσιμο
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι το ποσό των 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή Τζόρτζι - Καϊλή προέρχονταν από το Κατάρ. Ομοίως και τα 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.  Σημειώνεται πως οι έρευνες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό. Και αυτό διότι από  τους σειριακούς αριθμούς των χαρτονομισμάτων προκύπτει ότι τα περισσότερα από αυτά πέρασαν από βελγικές τράπεζες. Έτσι λοιπόν διαψεύδεται η υπόθεση με βάση την οποία τα χρήματα μεταφέρθηκαν με βαλίτσες από το εξωτερικό.




Ειδήσεις σήμερα:

Ζευγάρι Ελλήνων δασκάλων σε σερβοκροατικό καρτέλ ναρκωτικών - Δείτε φωτογραφίες

Corriere della Sera: Ο Τζιόρτζι ήθελε να αγοράσει κότερο Εμίρη για την Εύα

Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τάσεις της ΜRB
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης