Προϋπολογισμός: 50% μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα τον Νοέμβριο

Προϋπολογισμός: 50% μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα τον Νοέμβριο

«312 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα διασφαλίζουν τους στόχους του 2022», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης - Αυξημένα κατά 1% τα έσοδα από φόρους έναντι του στόχου

skylakakis
«Μαξιλαράκι» που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ άφησε ο Νοέμβριος στα κρατικά ταμεία. Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 1,126 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό έναντι του στόχου που είχε προβλεφθεί προ μηνός στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, φαίνεται ότι προορίζονται για να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό και όχι τις τσέπες των καταναλωτών, λόγω ακρίβειας. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης «η αύξηση κατά 312 εκατομμύρια ευρώ των καθαρών φορολογικών εσόδων για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε σχέση με τις προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώνει την θετική δημοσιονομική και μακροοικονομική πορεία με την οποία ολοκληρώνεται το 2022. Ειδικότερα η μικρή υπέρβαση των προβλέψεων στα φορολογικά έσοδα καθιστά ασφαλέστερη την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα το 2022».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.684 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.760 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 12.267 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.126 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.882 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τάσεις της ΜRB

Δεύτερος σεισμός ταρακούνησε Εύβοια και Αττική σε μισή ώρα

Ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι - «Αφήστε ελεύθερη την Εύα, τα έκανα όλα για τα χρήματα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης