Στο «περίμενε» η αμοιβή για όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις

Στο «περίμενε» η αμοιβή για όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις

Οι πολίτες ακόμα περιμένουν να μάθουν πώς και πότε θα αμειφθούν για τα «λαβράκια» που πιάνουν

apodeikseis_0
Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε το μετρό για την καταγγελία των πλαστών αποδείξεων υποσχέθηκε πως οι καταγγέλλοντες θα αμείβονται. Οι εξαγγελίες τότε λέγανε για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα όριζε το είδος και το ύψος της αμοιβής. Ούτε νομοθετική ρύθμιση είδαμε ούτε απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Το όλο θέμα έχει παγώσει την ώρα που καθημερινά οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Οι πολίτες οι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να σκανάρουν αποδείξεις αναμένουν να μάθουν την τελική χρηματική αμοιβή που θα εισπράττουν στην περίπτωση που εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής. Αυτό που εκκρεμεί (για να αμειφτούν) είναι η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που θα προβλέπει το ποσό που θα εισπράττουν ανάλογα με την αξία της απόδειξης.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό θα ήταν έως και 10πλασιο της απόδειξης με ανώτατο όριο ενδεχομένως τα 2.000 ευρώ.

Πάντως αυτά η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά! Ανοίγοντας την, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

 Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και
στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι
πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό,
υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με
δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σέρρες: «Την έχω μπροστά μου την εικόνα, ο Βασίλης ήταν παιδί όλων μας» - Συγκλονίζει ο δάσκαλος αυτόπτης μάρτυρας

Ο Κλέων Γρηγοριάδης γδύθηκε εν μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή - Δείτε βίντεο

Καλάθι του νοικοκυριού: Με μειωμένες τιμές βασιλόπιτες, σοκολάτες, τσουρέκια - «Έξω» τα μελομακάρονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης