Τα «σύννεφα» της ύφεσης κοκκίνισαν τη Wall Street – Με ήπια πτώση οι βασικοί δείκτες

Τα «σύννεφα» της ύφεσης κοκκίνισαν τη Wall Street – Με ήπια πτώση οι βασικοί δείκτες

Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,42%, εντείνοντας τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια από πλευράς Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση

xrimatistirio_dow_jones_arthro
Οι αμερικανικές μετοχές φαίνεται να ξεπερνούν το σοκ από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με τους δείκτες να βρίσκονται αρκετά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,02% ή 6 μονάδες στις 33.547, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,30% στις 3.946 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 11.144 μονάδες.

Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,42% νωρίτερα την Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια από πλευράς Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Οι επενδυτές τώρα προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα όσα είπε ο επικεφαλής της Fed στο Σεν Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ότι «η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκώς περιοριστική». «Τα επιτόκια φαίνεται ότι έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στον πληθωρισμό» έσπευσε να προσθέσει.

Οι μετοχές ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας με τις μετοχές της Cisco Systems να εκτινάσσονται περισσότερο από 4%. Η τεχνολογική εταιρεία στη δημοσιονομική έκθεση που παρουσίασε για το α’ τρίμηνο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σκορπίζοντας αισιοδοξία. Ομοίως, και οι μετοχές άλλων τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple και Intel, όπου οδηγούνται επίσης σε κέρδη.

Οι σημερινές πιέσεις επέρχονται εν μέσω των δηλώσεων διάφορων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός (7,7% τον Οκτώβριο).

Κλείσιμο
Όλα αυτά τη στιγμή που ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι εάν δεν λάβει σύντομα δράση η Fed, τότε θα δημιουργηθεί ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Παράλληλα, η νέα πτώση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας των ΗΠΑ συνηγορεί στο ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή». Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 222.000 για την εβδομάδα 6-12 Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 4.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν 225.000 νέες αιτήσεις. Εντύπωση λοιπόν προκαλεί ότι οι παραπάνω αριθμοί διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κύμα απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα (Twitter, Amazon, Meta), ο οποίος περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο.

newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης

Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για κακοποιήσεις, μαρτυρία για ασέλγεια







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης