Συντάξεις: Τέλος οι εκκρεμείς κύριες - Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 σε 22 μήνες

Συντάξεις: Τέλος οι εκκρεμείς κύριες - Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 σε 22 μήνες

Η αύξηση στις συντάξεις από το 2023 θα ξεπερνά το 7% - «Το θέμα της απονομής συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός - Πριμ παραγωγικότητας από 1/1/2023 για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

mitsotakis_lektiko_arthro
To οριστικό τέλος του επίπονου έργου της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος επισημαίνοντας «κάναμε αυτό που οφείλαμε για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών»

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο υποδιοικητης Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο project manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν τα αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και τα οποία είναι:

- Κάθε μέρα εκδίδονται πλέον 1250 συντάξεις (μέσος όρος 26.000 αποφάσεις το μήνα ) όταν το 2019 οι απονομές ανά ημέρα δεν ξεπερνούσαν τις 500
- Οι νέες συντάξεις θα απονέμονται σε 60 ημέρες , τη στιγμή που στη Γερμανία απαιτούνται τουλάχιστον 74 ημέρες για την έκδοση μιας σύνταξης.
- Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Απομένουν 9.500 εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις)
- Έχει ήδη εκκαθαριστεί ήδη 85% των αιτήσεων του 2022. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα
- Τους τελευταίους 22 μήνες έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.

Δείτε την παρουσίαση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων

«Αναθέτοντας στον Κωστή Χατζηδάκη το πόστο του υπουργού εργασίας του είπα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν τα μαλλιά» ανέφερε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «οι εκκρεμείς συντάξεις δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική. Ωστόσο συμπεραίνουμε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές. Καθοριστική επίσης είναι η χρήση της τεχνολογίας. Ο ΕΦΚΑ μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο και για άλλους δημόσιους οργανισμούς. Είναι εντυπωσιακό ότι καταφέρατε να εκδώσετε τους τελευταίους 22 μήνες πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων. Στηρίζουμε τους συνταξιούχους αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τον υψηλό πληθωρισμό καταβάλλοντας αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις ενώ επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ενισχυθούν με το επίδομα των 250 ευρώ».

«Ήξερα ότι ήταν δύσκολο, δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο» τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε «είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2019 οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, πάνω από 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του ΕΦΚΑ χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους. Μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της δημόσιας διοίκησης.Κατάλαβα ότι έπρεπε να εφαρμόσουμε πολιτικές "έξω από το κουτί" καθώς αν έβλεπε πόσες συντάξεις εκδίδονταν και πόσες εκκρεμούσαμε θα είχαμε μια μικρή αποκλιμάκωση αλλά και μια διαιώνιση του προβλήματος. Έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες».

Κλείσιμο
sidaxis-ekdilosi


«Από 1/1/2023 θα ισχύσει πριμ παραγωγικότητας για όλους τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, συμπληρώνοντας «προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις 173 νέων υπαλλήλων», ενώ άμεσα θα «απευθυνθούμε με προκήρυξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των θέσεων των γενικών διευθυντών του Οργανισμού».

«Δημιουργούμε θυγατρική εταιρεία για τη διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, τη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τον Φορέα», υπογράμμισε, επίσης, ο κ. Δουφεξής και κατέληξε «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2021 υπήρξε αριθμός ρεκόρ -225.000- για την απονομή κύριων συντάξεων. Βελτιώσαμε αισθητά το επίπεδο υπηρεσιών με 70 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης το 1555 που εξυπηρέτησε σε 1,5 χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, θεσπίσαμε ηλεκτρονικά ραντεβού πάνω από 4 εκατομμύρια».

Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης αναφέρθηκε στην έλλειψη ψηφιακών εργαλείων και ενιαίων συνταξιοδοτικών διατάξεων που δυσκόλευαν την επίσπευση των ρυθμών έκδοσης των συντάξεων

sidaxis-mitsotakis-ekdilosi


Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστορία από το 2019 όταν και υπήρχε η συζήτηση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας με την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων να είναι από τα πρώτα θέματα στη λίστα. «Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ετέθη το ζήτημα αυτό και θυμάμαι τη συζήτηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με τη φράση whatever it takes καθώς είχαμε ήδη το τεκμήριο των εμβολίων. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ευκολότερο γιατί "γράφαμε" σε λευκό χαρτί. Με τις εκκρεμείς συντάξεις έπρεπε παράλληλα να διορθώσουμε κάτι που ήδη υπήρχε».

«Είναι παράδειγμα δημοσίου μάνατζμεντ αυτό που έγινε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Ξεκινήσαμε με 9 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές και φτάσαμε το 1 δισεκατομμύριο με τους πολίτες να έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές κκαι αυτό είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης. Το κράτος θα αλλάξει» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

yp_ergasias_111122__4_


Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου από την πλευρά του ξεκίνησε με την διαπίστωση που έκανε για το χρονίζον πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. »Η έγκαιρη καταβολή συντάξεων αντιμετωπίζει την έστω και πρόσκαιρη εμφάνιση περιπτώσεων φτώχειας. Θυμάμαι το 2019 ότι είχα σοκαριστεί όταν άκουσα άστεγο να λέει στον πρωθυπουργό ότι είχε φτάσει σε αυτή τη θέση επειδή το κράτος δεν του απένειμε τη σύνταξή του».

«Η έγκαιρη και έγκυρη απονομή συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική πράξη ούτε προνοιακή παροχή αλλά αποτελεί υποχρέωση σύγχρονου κράτους δικαίου» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου κάνοντας αναφορά και στις καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας. «Σαν αποτέλεσμα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν εκμηδενιστεί. Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Στο υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες να μετατραπεί από αργοκίνητο γίγαντα σε καλοδουλεμένη μηχανή» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλγου.

Ο ίδιος, τέλος, ευχαρίστησε και τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που υπερέβαλαν εαυτόν κάνοντας ειδική αναφορά στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Πατησίων που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

yp_ergasias_111122__5_


Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων

- Η θέσπιση των συντάξεων Fast Track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).

- Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.

- Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

-Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.

- Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τέως Ταμείων.

-Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.

- Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.

- Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

- Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Ειδικότερα απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στη πλειονότητα τους η καθυστέρηση οφείλεται για μία σειρά από λόγους με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).

-Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Μαζί με το αποτελεσματικό management, δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση τους και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας ,μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και των εφάπαξ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Κλίμα... 1916 για τον Πούτιν μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Τουρκία: «Έλληνας Θεός» στο Μετρό της Κωνσταντινούπολης τάραξε τους ισλαμιστές

Μισελίν Κόνερι: «Ο έρωτας με τον Σον ήταν κεραυνοβόλος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης