ΑΠΕ: Ευρωπαϊκό «πρέσινγκ» για εξπρές αδειοδοτικές διαδικασίες

ΑΠΕ: Ευρωπαϊκό «πρέσινγκ» για εξπρές αδειοδοτικές διαδικασίες

Σε έναν μήνα οι άδειες για φωτοβολταϊκά σε κτίρια και εθνικές οδούς – Σαρωτικό κύμα αδειοδοτήσεων για την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

fotovoltaika
Με εξπρές διαδικασίες και κατά παρέκκλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα προχωρούν τα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, προκειμένου να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU που αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.

Σύμφωνα με χθεσινή οδηγία της Κομισιόν, τα ηλιακά πάρκα ισχύος έως 50 Κιλοβάτ σε στέγες, αυτοκινητόδρομους και χώρους στάθμευσης θα αδειοδοτούνται μέσα σε έναν μήνα, θεωρώντας ότι εξυπηρετούν υπέρτατο εθνικό συμφέρον.

Εφόσον μάλιστα παρέλθει το διάστημα αυτό και δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες, ο κανονισμός προβλέπει ότι οι υπηρεσίες θα θεωρείται ότι έχουν συναινέσει στην αδειοδότησή τους.

Η αδειοδότηση των έργων αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ο αντίστοιχος χρόνος για ένα αιολικό πάρκο προσεγγίζει τα 10 χρόνια. Δημιουργεί μάλιστα έναν μεγάλο πονοκέφαλο στην Κομισιόν, καθώς μέχρι το 2030 απαιτείται εντατικοποίηση των επενδύσεων για να ικανοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

The Crown - Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι: Ποια είναι η ηθοποιός που υποδύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα


Καιρός: «Ανοιξιάτικο» σκηνικό σήμερα - Χαλάει από το Σάββατο


Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Επιχείρηση «επανεκκίνησης» από τον Μπάιντεν μετά την κάλπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης