Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά - Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά - Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση

Οι διαφοροποιήσεις ως προς το επίδομα - Δείτε βίντεο -  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να λάβετε έως 1.600 ευρώ - Διαβάστε παραδείγματα

epidomathermansis-thermansi-pliromes
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθεί στους φετινούς δικαιούχους το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις  αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Οσοι επιλέξουν να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης και να στραφούν στο πετρέλαιο μπορεί να λάβουν επίδομα έως και 1.600 ευρώ.

Η κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει επακριβώς τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα παραμείνει ανοιχτή για χρονικό διάστημα 15 ημερών, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι πληρωμές στους δικαιούχους. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξει το επίδομα θα ανέλθει σε περίπου 1.300.000.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cnosk8aaizd5)

Το ελάχιστο ποσό επιδόματος  ανέρχεται, με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, σε 100 ευρώ. Το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) του επιδόματος φτάνει τα 750 ευρώ και θα αυξηθεί στα 800 ευρώ, αντίστοιχα. Για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στο υγραέριο ή άλλα μέσα θέρμανσης, το νέο αναμορφωμένο επίδομα θα μπορεί να φθάσει, λόγω του υπερδιπλασιασμού, ακόμη και τα 1.600 ευρώ.

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα θα αυξηθούν θα διαμορφωθούν ως εξής:

Κλείσιμο
- Για τους νέους δικαιούχους, παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ για τον άγαμο και των 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Για τους παλαιούς δικαιούχους το εισοδηματικό όριο αυξάνεται αντίστοιχα σε 16.000 και 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στα επιδοτούμενα καύσιμα μπαίνει και η μπλε κηροζίνη η οποία χρησιμοποιείται σε σόμπες.

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη  για σόμπα πετρελαίου.

Παραδείγματα

Με βάση τις αναπροσαρμογές στα κριτήρια και το ποσό, το επίδομα ανάλογα με την περιοχή, την οικογενειακή κατάσταση και την κατηγορία των δικαιούχων διαμορφώνεται ως εξής:

Για παλαιό δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,43 = 150). Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι.

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται σε 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71) ενώ για νοικοκυριό με ένα παιδί το ποσό διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ και για δύο στα 348 ευρώ.

Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.

Για νοικοκυριό με δύο παιδιά στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι.

Οικογένεια με δύο παιδιά με κύρια κατοικία στο Δήμο Αθηναίων που χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ ενώ φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θα λάβει 421,4 ευρώ.

Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει φέτος επίδομα για πρώτη φορά το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ πέρυσι ενώ για το ίδιο νοικοκυριό στη Φλώρινα σε 1.156 ευρώ από 578 ευρώ και στο Καρπενήσι σε 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Nammos τρέχει... στο Κατάρ για να προλάβει το Μουντιάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Γιατί κατέρρευσε σε οκτώ μήνες ο «κόκκινος στρατός»

Τζέιμς Κόρντεν: Σάλος με τη συμπεριφορά του παρουσιαστή - «Εφαγε πόρτα» από τον ιδιοκτήτη του Balthazar
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης