Ενεργειακή κρίση - Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα

Ενεργειακή κρίση - Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς

exoikonomo-iliakoi
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ήταν ήδη μια επιλέξιμη δαπάνη στο νέο Εξοικονομώ. Περίπου 60 χιλ . νοικοκυριά είχαν ενταχθεί στο νέο Εξοικονομώ. Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι εξειδικευμένο και εστιασμένο μόνο στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, του συμβατικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα » τόνισε ο κ.Σκρέκας και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο μειώνεται έως και 30% και πολλές φορές παραπάνω από το ποσοστό αυτό η κατανάλωση ενέργειας και ανάλογα και ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι θα είναι «ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους πάντα με κριτήρια αξιολόγησης, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ώστε να υπάρχει ιεράρχηση εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση»

Μέχρι τώρα υπήρχαν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορούσε στην αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος αλλά και της αγοράς νέων ηλιακών. Ωστόσο με τις διευκρινίσεις που παραχώρησε ο κ. Σκρέκας για το πρόγραμμα είναι ότι αυτό θα αφορά μόνο την αντικατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Επίσης προβλέπεται πως το μέσος κόστος αγοράς τους θα είναι από 800 έως και 1.000 ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα δίνει στους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το repowerEU, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα έχει ξεκινήσει μέχρι τέλος του 2022. Το πιο πιθανό είναι οι επιδοτήσεις να δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών πάνω στο οποίο θα «τρέξει» και αυτό για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020. Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός 12χρονης: Σύχναζαν και άλλα παιδιά στο κατάστημα του Μίχου, λέει ο δικηγόρος της μητέρας

Καίτη Γαρμπή για Γιώργο Μαζωνάκη: «Με θυμώνει το άδικο, το ψέμα και ο διασυρμός»

Ο Ντάνιελ Κρεγκ μιλάει για τη νέα του ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης