Η αυτάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα

Η αυτάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα

Μια δυναμική εγχώρια βιομηχανία εστιάζει στην παραγωγή δραστικών ουσιών και φαρμακευτικών πρώτων υλών, βοηθώντας στην αυτονομία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και τη σταδιακή απεξάρτηση από χώρες της Ασίας.

dem1

Sponsored Content

Μέχρι σήμερα, η Ασία αντιπροσωπεύει το περίπου 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών. Πιο αναλυτικά, η μεν Ινδία καλύπτει το 20% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για εξαγωγές και η δε, Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παίχτης στη διεθνή αγορά των γενοσήμων. Είναι, επίσης, σύνηθες, ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία να είναι ο ίδιος που προμηθεύει, τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου, όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος, με το τελικό προϊόν και στις δύο περιπτώσεις να είναι αυτό που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο βαθμός της εξάρτησης, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα φάρμακα), οι οποίες παρουσιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας λόγω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα από τα lockdowns, κινητοποίησε τους ηγέτες των ευρωπαϊκών φορέων, προκειμένου να επαναφέρουν την παραγωγή δραστικών ουσιών στη γηραιά ήπειρο.

Η πρώτη που αποφάσισε να κάνει πράξη την αναγκαιότητα ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών ήταν η DEMO ABEE, μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία με διεθνή αναγνωρισμένη δραστηριότητα, η οποία ανέλαβε την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, όπου, μεταξύ άλλων, κύριος στόχος είναι και η ανάπτυξη γενοσήμων δραστικών ουσιών. Αυτό στεγάζεται σε μία έκταση 2.400 τ.μ., διαθέτοντας 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Σε αυτούς εγκαταστάθηκαν 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές, ενώ στο Κέντρο βρίσκεται και το Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NPR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. Το επενδυτικό αυτό πλάνο θα ενισχυθεί και με τη νέα παραγωγική μονάδα στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργηθεί η πρωτότυπη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μονάδα παραγωγής δραστικών σκευασμάτων (APIs).

A-proto_thema_2nd_copy
Κλείσιμο

Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, η οποία με την ανάπτυξη α’ υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Στόχος της εταιρείας, άλλωστε, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες είναι η ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στην χώρα μας, καταρχάς, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Βόρεια Ελλάδα θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα Δραστικές Πρώτες Ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, η DEMO επενδύει στην έρευνα και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα. Η ερευνητική της δραστηριότητα αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική κοινωνία, απορροφώντας υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και συμβάλλοντας έτσι, στον περιορισμό του brain drain των τελευταίων ετών, ενώ ο αντίκτυπος, τόσο για το εθνικό σύστημα υγείας όσο και για την οικονομία της χώρας, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα είναι καθοριστικός.

Όσον αφορά στην εταιρεία, το γεγονός ότι θα αναπτύσσει νέα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης θα συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη Δραστικών Πρώτων Υλών φαρμάκων θα ενισχύσει στρατηγικά τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη δραστηριοποιείται σε 96 χώρες, με τα επώνυμα σκευάσματα «DEMO S.A.» να διανέμονται σε 86 χώρες. Το 84% της ετήσιας παραγωγής της εξάγεται σε πέντε ηπείρους, ενώ το 2021 έκανε άνοιγμα στις αγορές του Νεπάλ και της Παραγουάης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης