Άρειος Πάγος: Νέα παρέμβαση Ντογιάκου στην υπόθεση της Siemens, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης

Άρειος Πάγος: Νέα παρέμβαση Ντογιάκου στην υπόθεση της Siemens, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να ερευνηθεί εάν κάποιοι παράγοντες της δίκης ή συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, με αναβολές, καθυστερήσεις, δικονομικά αιτήματα

DOGIAKOS
Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγες μέρες πραγματοποίησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων στην πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, που ταλάνιζε επί σειρά ετών τον πολιτικό και δικαστικό κόσμο.

Κατ΄ αρχάς, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε να του διαβαστεί μόλις καθαρογραφεί και θεωρηθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι στην υπόθεση σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens μεγάλος αριθμός των επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόφαση του Εφετείου, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, που ενδεχόμενα να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης.

Εξάλλου, πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ντογιάκκος παρήγγειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Δηλαδή, παρήγγειλε να ερευνηθεί εάν κάποιοι παράγοντες της δίκης ή συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, με αναβολές, καθυστερήσεις, δικονομικά αιτήματα κ.λπ., συνέβαλαν στη παραγραφή αδικημάτων.

Όμως, τώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νεώτερη παρέμβασή του παρήγγειλε στον κ. Ζήση, να ερευνήσει ένα ακόμα σημαντικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά και πάλι την παραγραφή.
Συγκεκριμένα, παρήγγειλε στον κ. Ζήση να ερευνηθεί εάν συνέβαλαν στην παραγραφεί των αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens, οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλαξαν το ποινικό πλαίσιο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην παραγραφή των αδικημάτων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει στην παραγγελία του προς τον κ. Ζήση:

«Πέραν τούτων, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619/2019, 4637/2019 και 4855/2021».

Ειδήσεις σήμερα:

Παράθυρο συνάντησης Μπάιντεν με Πούτιν στη σκιά της Χερσώνας - Ανοιχτή η ανακατάληψη της Κριμαίας

Εκνευρισμός Ερντογάν μετά τη σκληρή απάντηση Μητσοτάκη για την κυριαρχία των νησιών

Βρετανία: Γυναίκα επανενώθηκε μέσω Facebook με την οικογένειά της... 50 χρόνια μετά
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης