Ουκρανία: Παράθυρο συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν στη σκιά της Χερσώνας - Ανοιχτή η ανακατάληψη της Κριμαίας

Ουκρανία: Παράθυρο συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν στη σκιά της Χερσώνας - Ανοιχτή η ανακατάληψη της Κριμαίας

Με αμείωτη ένταση προελαύνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο νότιο μέτωπο, ανατρέποντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς της Μόσχας περί «σταθεροποίησης» της κατάστασης στο θέατρο του πολέμου

ukraine-soldiers-3xr
Ούτε εβδομάδα δεν έχει συμπληρωθεί από την έναρξη του δεύτερου κύματος της ουκρανικής αντεπίθεσης και περισσότερα από 4.000 τ. χλμ. στην περιφέρεια της Χερσώνας επέστρεψαν στον έλεγχο των Ουκρανών σε λιγότερο από επτά μέρες, παρότι είχαν περάσει στα χέρια των Ρώσων από την 24η Φεβρουαρίου και εξής.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν από την αρχή Οκτωβρίου περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας της Χερσώνας», ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Γκουμενιούκ, αναφερόμενη για πρώτη φορά σε αριθμούς σχετικά με τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων. «Ναι, οι επιτυχίες μας είναι αρκετά πειστικές. Δεν κατονομάζουμε τις περιοχές... Και προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε η ίδια κι ενώ οι ντόπιοι πληθυσμοί πλημμυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στιγμιότυπα πανηγυρισμών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν.

Σύμφωνα με το Ukrinform, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η σημαία της Ουκρανίας είχε υψωθεί σε οκτώ οικισμούς της περιφέρειας Μπερισλάβ στη Χερσώνα, με τη ρωσική πλευρά να αναγνωρίζει πως η εγκαθίδρυση τοπικής διοίκησης, της αρεσκείας της Μόσχας, δε συνιστά σε καμία περίπτωση μια εύκολη υπόθεση.



Εκτός από τον τακτικισμό που υποκρύπτει η ραγδαία υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε ασφαλέστερες θέσεις στον ουκρανικό νότο, η σχεδόν άτακτη φυγή από πλευράς των Ρώσων ενισχύει την εντύπωση ότι η Μόσχα αδυνατεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τις νέες της κτήσεις, με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να παραδέχεται χθες πως «περιμένουμε η κατάσταση να σταθεροποιηθεί».

Η «σταθεροποίηση», ωστόσο, στην οποία προσβλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος αποτιμάται μάλλον ως «κενό γράμμα», καθώς ούτε ο τακτικός στρατός της Μόσχας, ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί έφεδροι μοιάζουν διατεθειμένοι να ριψοκινδυνεύσουν, αφήνοντας στην μέση του πουθενά άρματα μάχης και άλλο πολεμικό εξοπλισμό, προκειμένου να διαφύγουν άμεσα από τις γραμμές του πολέμου.

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τις περισσότερες οδούς διαφυγής (όπως γέφυρες και οδικό δίκτυο) στην περιφέρεια της Χερσώνας, ιδίως στις περιοχές παράλληλα στον ποταμό Δνέιπερο, μειώνει τα περιθώρια αντίδρασης για τους εναπομείναντες στα μέτωπα Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι αισθάνονται περικυκλωμένοι από τις ουκρανικές, ένοπλες δυνάμεις.

Κατά το Sky News, η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και η ταχύτητά της φαίνεται ότι έπιασε εξαπίνης την Μόσχα, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αποσύρονται ακόμη και από θέσεις της πρώτης γραμμής, ειδικά στην ανατολική επαρχία του Χαρκόβου.



Σύμφωνα με το ρωσικό Agentstvo η Ουκρανία έχει απελευθερώσει μια έκταση της τάξης των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μόνο την τελευταία εβδομάδα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πιο σημαντικά στρατιωτικά κέρδη για την Ουκρανία από τότε που απέκρουσε την ρωσική προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, στις αρχές Μαρτίου. Περιχαρής για τις εξελίξεις, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο προχθεσινό μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό γνωστοποίησε ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τρία χωριά το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Χερσώνας, το Νοβοβοκρεσένκε, το Νοβογκριγκορίβκα και το Πετροπαβλίνκα.

Μπροστά στην επέλαση των Ουκρανών, τίποτα δεν φαντάζει αδύνατο, καθώς Αμερικανός αξιωματούχος εξηγεί πως δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς αυτούς (σ.σ. της αντεπίθεσης) να επιστρέψει στην κατοχή της Ουκρανίας ακόμα και η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις το 2014.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ή το ηθικό για να υπερασπιστεί θέσεις κλειδιά στις κατειλημμένες περιοχές, και αν οι Ουκρανία πετύχουν στον στόχο τους να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα, τότε υπάρχει μια πολύ σημαντική πιθανότητα ότι τελικά θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν και την Κριμαία» δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στην βρετανική Telegraph.

Ακόμη και αν προσώρας μοιάζει μακρινή, η πιθανότητα ανακατάληψης της Κριμαίας από τους Ουκρανούς, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για το Ρώσο Πρόεδρο, δεδομένου ότι θα εκτόξευε στα ύψη τις φωνές αμφισβήτησης ακόμη και προς το πρόσωπό του.

Ήδη, το Νούμερο 2 της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου έχει τεθεί για τα καλά στο στόχαστρο Ρώσων Στρατηγών (με πρώτο τον Ραμζάν Καντίροφ) και πολιτικών αναλυτών, ως προς την αποτελεσματικότητα της αποστολής. Αντανακλώντας το κλίμα στην κοινωνική βάση της χώρας, ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος, διορισμένος από τη Μόσχα στη Χερσώνα, υπονόησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα πρέπει να αυτοκτονήσει, ντροπιασμένος από τις ήττες στον πόλεμο με την Ουκρανία – μια σπάνια και αναπάντεχη προσβολή για τους ανωτέρους του στην ιεραρχία.

Στον αντίποδα, ο Στρεμούσοφ επαίνεσε ανοιχτά τον Τσετσένο οπλαρχηγό, Ραμζάν Καντίροφ, επιφέροντας ένα ακόμα «χτύπημα» στο Ρώσο Υπουργό Άμυνας, καθώς ο Καντίροφ να εποφθαλμιά τη θέση του Σεργκέι Σοιγκού. «Συμφωνώ με τον Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, που ανέδειξε το θέμα. Μπράβο του. Στη Μόσχα, πιστεύω ότι θα το επιλύσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα το επιλύσουμε. Θα βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και, πιστέψτε με, όλα θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας», κατέληξε ο Στρεμούσοφ.

Με τις έριδες της τσαρικής αυλής καλά να κρατούν και το ρωσικό στρατό να καταρρέει, θετικός εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε μια συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20, τον Νοέμβριο, στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Μένει να το δούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να συζητήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.

Αν επιβεβαιωθεί, ωστόσο, ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι παρών στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι η χώρα του δεν είναι μέλος της G20. Μολονότι η συμμετοχή αμφότερων των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν έχει προς το παρόν «κλειδώσει», ένα τετ α τετ των δύο Προέδρων δεν αποκλείεται να βάλει οριστικά τέλος στα πυρηνικά σενάρια, ακόμη και αν οι συγκρούσεις συνεχίζουν να μένονται επί ουκρανικού εδάφους.

Πάντως, είναι «αδιανόητο» να αποκλειστεί η Μόσχα από την έρευνα για τους αγωγούς Nord Stream, τόνισε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας το κλίμα έντασης που συντηρούν τα υπονοούμενα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού περί ευθείας ανάμιξης της Μόσχας στο σαμποτάζ των δύο αγωγών.

Σε προσωπικό επίπεδο, πάντως, πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Mirror, εκτιμούν πως η στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας το πιθανότερο είναι να μην επιτρέψει ποτέ στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών εν μέσω των συνεχών υποχωρήσεων του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας, καθιστώντας σαφές πως αν ο Ρώσος Πρόεδρος πιέσει για ένα πυρηνικό χτύπημα, «τότε μια στρατιωτική ανταρσία θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη για το τέλος της εποχής Πούτιν».



Ειδήσεις σήμερα:

Εκνευρισμός Ερντογάν μετά τη σκληρή απάντηση Μητσοτάκη για την κυριαρχία των νησιών

Καιρός: Θυελλώδεις βοριάδες σήμερα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας


Καταθέτει σήμερα στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης