Ενεργειακή κρίση: Σκληρό μπρα ντε φερ Γερμανίας – Ευρώπης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Σκληρό μπρα ντε φερ Γερμανίας – Ευρώπης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

5674623
Με τον «ενεργειακό πόλεμο» να κλιμακώνεται και την δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 να μηδενίζει κάθε πιθανότητα ομαλής τροφοδοσίας της ΕΕ με ρωσικό αέριο, προσέρχονται σήμερα τα 27 κράτη- μέλη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει τελικά ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας που έκριναν περισσότερο επιζήμιο ένα αντίστοιχο μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε ένα γενικευμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα εγκυμονούσε κινδύνους στις εισαγωγές του καυσίμου, αγνοώντας όμως τις εκκλήσεις 15 χωρών προς τις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να παρέμβει και να περιορίσει τις υψηλές τιμές. Επανέφερε μάλιστα πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, παρ’ ότι πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις προμήθειες και για τις χώρες που προμηθεύονται απρόσκοπτα ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η στάση της Κομισιόν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις εθνικές κυβερνήσεις και εκτιμούσαν ότι ανεξάρτητα από τον πόλεμο των non paper και τις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως πηγής, θα αποτελέσει την βάση της σημερινής συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Εμφύλιος στο παλάτι της Δανίας: Επίθεση του Ιωακείμ στη βασίλισσα μετά την αφαίρεση των τίτλων απ' τα παιδιά του

Υπόθεση Παρακολουθήσεων: Στην εξεταστική σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης


«Καλοκαίρι» μέχρι το Σάββατο - Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης