Γερμανία: Βάζει πλαφόν στην τιμή του αερίου – Πακέτο €200 δισ. για την προστασία των καταναλωτών

Γερμανία: Βάζει πλαφόν στην τιμή του αερίου – Πακέτο €200 δισ. για την προστασία των καταναλωτών

Το πακέτο αρωγής στο οποίο κατέληξαν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έρχεται να ανακουφίσει τα γερμανικά νοικοκυριά εν μέσω ενεργειακής κρίσης

olaf_scholz
«Οι τιμές πρέπει να πέσουν», δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώνοντας μέτρα που θα ανακουφίσουν τα γερμανικά νοικοκυριά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς -ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοκλήσης- μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ και τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσαν την απόφαση της κυβέρνησης ότι μπαίνει πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και το WSF έληξε επίσημα το καλοκαίρι, τώρα πρόκειται να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν προηγουμένως προγραμματισμένη έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου με σκοπό την προστασία των επιχιερήσεων που αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερο αέριο. Το μέτρο θα είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

«Κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί όταν σκέφτεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα»

Στην πανδημία του κορωνοϊού, ο Όλαφ Σολτς, τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα ξεπερνούσε την κρίση «με μία βοήθεια δισεκατομμυρίων». Σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και το νέο πακέτο αρωγής όπως και το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι «Αυτό είναι διπλή έκρηξη».

Κλείσιμο
«Η «διπλή έκρηξη» θα πρέπει να βοηθήσει στην μείωση των τιμών, να πέσουν οι τιμές γρήγορα, όλο και πιο γρήγορα για να το δουν όλοι. «Κανείς λοιπόν δεν χρειάζεται να ανησυχεί όταν σκέφτεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν σκέφτεται τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά, καθώς και τον λογαριασμό που κάποιοι έχουν ήδη λάβει». Οι προκαταβολές «θα μπορέσουν να μειωθούν ξανά», αυτός είναι «ο συγκεκριμένος στόχος του μέτρου», είπε ο Σολτς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας , Κριστιάν Λίντνερ τόνισε:
«Αποφασίσαμε να αμυνθούμε ενάντια σε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες των ελλείψεων για τους καταναλωτές και την οικονομία και για να κερδίσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για μια νέα κανονικότητα μετά από αυτήν την κρίση».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρθηκε στο πρόβλημα τροφοδοσίας του φυσικού αερίου: «Ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Τώρα υπάρχουν και άλλες επιλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη CNN για τον Nord Stream: Εθεάθησαν ρωσικά πλοία πριν τις εκρήξεις

Coolio: Από εθελοντής πυροσβέστης στην κορυφή του Billboard - Το τραγούδι φαινόμενο και τα ναρκωτικά

Μητσοτάκης: Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται, τα νερά μας είναι απορθητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης