Υπογράφεται MoU της Κυβέρνησης με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Υπογράφεται MoU της Κυβέρνησης με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για το Σχέδιο Ανάκαμψης

 Στόχος η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων και δυναμικότερη ανάπτυξη της ελληνικής εξωστρέφειας- Εντεταλμένος Σύμβουλος ο Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του  Επιμεληρητηρίου

ellinogermaniko-epimelitirio

      Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την ελληνική κυβέρνηση, για την ανάληψη σειράς δράσεων σε θέματα που αφορούν στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», θα υπογράψει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που ελήφθη μετά από πρόταση του προέδρου Βασίλειου Γούναρη, με την οποία σηματοδοτείται το υψηλό ενδιαφέρον της νέας διοίκησης για την τόνωση των ροών κεφαλαίων προς το επιχειρείν με στόχο την ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα και τη δυναμικότερη ανάπτυξη της ελληνικής εξωστρέφειας. Σημειώνεται ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δραστηριοποιούμενο ως επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής οικονομίας στην Ελλάδα, διευρύνει τα πεδία διμερούς συνεργασίας, πάντα με γνώμονα την ενημέρωση της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα στρατηγικά εργαλεία χρηματοδότησης και επιδότησης επενδυτικών έργων.

       Εκ μέρους του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ανέλαβε ο Γεώργιος Πατεράκης (φωτογραφία) αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο Γ. Πατεράκης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι «η νέα ηγεσία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου θα εργαστεί συστηματικά επιδιώκοντας το χτίσιμο στενότερων σχέσεων μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών και την περαιτέρω αναβάθμιση του πλαισίου συνεργασίας του Επιμελητηρίου με τα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με σεβασμό στην ιστορικότητα των δεσμών των δύο χωρών και εν όψει των νέων προκλήσεων στον κόσμο όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και στους νέους επενδυτές που θα θελήσουν να στηρίξουν τα στρατηγικά τους σχέδια για τη δημιουργία νέων ευκαιριών, νέων θέσεων εργασίας και νέων οικονομικών υπεραξιών».

         Την ανακοίνωση της συνεργασίας έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Α. Γεωργιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δεν είναι απλώς ένας σημαντικός θεσμός. Με απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού αλλά και εμού ως εποπτεύοντα Υπουργού των Επιμελητηρίων, συζητήσαμε με την ηγεσία του Επιμελητηρίου και αποφασίσαμε να συνυπογράψουμε, τις επόμενες ημέρες, ένα μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU), ορίζοντας το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ως τον βασικό συνεργάτη της ελληνικής κυβερνήσεως για την προβολή των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη σωστή πληροφόρηση των επιχειρήσεων στη Γερμανία για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης μπορούν να βρουν και να αξιοποιήσουν για να επιλέξουν την Ελλάδα ως τον επενδυτικό τους προορισμό.

         Με αυτή μας την απόφαση δείχνουμε έμπρακτα πρώτον, το μέγεθος της εμπιστοσύνης που έχουμε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και δεύτερον, το μέγεθος της επιθυμίας της ελληνικής κυβερνήσεως να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Θέλω να συγχαρώ λοιπόν το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για αυτήν του την πρωτοβουλία και βεβαίως και τον φίλο μου τον Γιώργο Πατεράκη για τον οποίο έχω μάθει ότι θα αποτελέσει και τον σύνδεσμο μεταξύ της Κυβερνήσεως και του Επιμελητηρίου για να κάνουμε αυτή τη συνεργασία πραγματικότητα. Ήμουν από τους πολιτικούς που την δύσκολη εποχή των μνημονίων τολμούσα να πω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι φίλη, εταίρος και υποστηρικτής μας. Τότε ήταν  δύσκολο οφείλω να πω. Υπήρχαν μάλιστα και πρωτοσέλιδα, Γιώργο θυμάσαι, με παρουσίαζαν περίπου σαν «Γερμανό κατάσκοπο του 4ου Ράιχ. Η απόφασή σας να επιλέξετε τα Γιάννενα για να ξεκινήσετε τις επενδύσεις σας, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά και ένα πείραμα που αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι και η ελληνική περιφέρεια μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσελκύσει επενδύσεων. Οφείλω βέβαια να πω ότι αισθάνομαι τυχερός γιατί στην Ήπειρο, Περιφερειάρχης, είναι ένας πραγματικά ακάματα εργατικός άνθρωπος, ο Αλέκος  Καχριμάνης ο οποίος έχει βάλει σκοπό ζωής να μετατρέψει τα Γιάννενα στη silicon valley της Ελλάδος.

       Επανέρχομαι λοιπόν στο που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη πρώτον και μετά η Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί σε αυτήν την πόλη αυτά τα τρία χρόνια. Θα πω τα σημαντικότερα. Η πρώτη επένδυση την οποία φέραμε στην πόλη αυτή και ήταν η πρώτη επένδυση που έκλεισα ιστορικά στη θητεία μου ήταν της Pfizer. Μία επένδυση που αυτά τα τρία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ – πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε. Στη συνέχεια ήρθε η Cisco, η Deloitte, η ΔΕΜΟΣ Pharmaceutical, μία πάρα πολλή μεγάλη μονάδα.Προχθές εγκαινιάσαμε τα γραφεία της Accenture, 200 θέσεις εργασίας, 500 σε ένα χρόνο από σήμερα. Ο Αμερικανικός κολοσσός των ασφαλειών ΤΣΑΜΠ έκλεισε συμφωνία με την Deloitte στη Θεσσαλονίκη για άλλες 500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη για την ΤΣΑΜΠ. Και θα έλεγα ότι το πιο εμβληματικό έργο απ’ όλα, που πλέον έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, όταν το πρωτοεξαγγείλαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό πριν από 3 χρόνια φαινόταν ένα όραμα πολύ μακροχρόνιο κάποιων ανθρώπων που βάζουν τον πήχη ψηλά και που εν πάση περιπτώσει, ίσως δεν έχουν μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα. Και όλα αυτά έχουνε γίνει μέσα μόλις σε τρία χρόνια.

         Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως Μακεδόνας που επί θητείας μου, όχι από μένα, προσέξτε. Λέω επί θητείας μου, γιατί τίποτα δεν γίνεται από έναν άνθρωπο. Όλοι οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Νίκος  Παπαθανάσης, που τον βλέπω απέναντι και είναι το δεξί μου χέρι σε όλα αυτά. Ο Γιάννης  Τσακίρης, που είναι απέναντι. Ο Χρήστος Δήμας που δεν μπορούσε να είναι μαζί μας σήμερα. Οι Γενικοί μας Γραμματείς, αλλά και η αρίστη συνεργασία μας με τα συναρμόδια Υπουργεία, κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών και τον Χρήστο Σταϊκούρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορούμε να έχουμε βάλει όλα όσα εξαγγείλαμε ακριβώς εντός χρονοδιαγράμματος. Όλα γίνονται».

      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, υπογράμμισε ότι «το MoU θα δώσει τη δυνατότητα στο Επιμελητήριο να συνδράμει ενεργά στη δικαιότερη και ταχύτερη διάχυση στην αγορά των πόρων που παρέχουν σήμερα τα θεσπισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Όπως σημείωσε «στρατηγικός στόχος θα είναι η ένταση των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης. Αποδέκτης των ωφελειών που θα υπάρξουν θα είναι η ίδια η κοινωνία και γι’ αυτό έχουμε χρέος να δράσουμε από κοινού άπαντες, κυβέρνηση, φορείς της αγοράς και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και επενδυτές, προς εξασφάλιση υψηλών επενδυτικών επιδόσεων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, για να συμπληρώσει ότι «πρόθεση των Γερμανών επενδυτών είναι να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε διαθέσιμο πόρο, πολλαπλασιάζοντας τα προσδοκώμενα κέρδη, υπέρ και των δύο οικονομιών, της Ελλάδας και της Γερμανίας».

         Ο Διευθύνων Εταίρος, για τις γερμανόφωνες χώρες, της επενδυτικής εταιρίας Permira, Dr. Jorg Rockenhäuser, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα με πολλές επενδυτικές επιλογές, όπως η τεχνολογία, η «έξυπνη» γεωργία και ο αειφόρος τουρισμός και πρόσθεσε: «Έχετε αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι είστε θαρραλέοι, γι' αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι εάν συνεχίσετε ανάλογα, η Ελλάδα θα έχει πολλές επιλογές να αναπτυχθεί και να ευημερήσει τα επόμενα χρόνια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο ίδιος αναφερόμενος σε τρεις από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Permira, τις TeamViewer, P&I και Best Secret, τόνισε ότι έχουν ανοίξει κόμβους έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και η Permira ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές που πίστεψαν στην ευκαιρία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τεχνολογικό κόμβο στην Ευρώπη. «Πριν από επτά χρόνια αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη της, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, που ανέπτυξαν το όραμα να μετατρέψουν τα Ιωάννινα σε κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Jorg Rockenhäuser.

           Συμμετέχοντας στην συζήτηση, ο Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, στάθηκε στο MoU, το οποίο θα υπογράψει η Ελληνική κυβέρνηση με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μέσω του MoU αναγνωρίζεται η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ελληνική οικονομία και του δίνεται η δυνατότητα να συνδράμει ενεργά στη δικαιότερη και ταχύτερη διάχυση στην αγορά των πόρων που παρέχουν σήμερα τα θεσπισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στρατηγικός μας στόχος αποτελεί η ένταση των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης».

       Σύντομη τοποθέτηση στην εκδήλωση έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών/ ΥΜΑΘ, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, έργα ιδιωτικά και δημόσια, συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δισ. ευρώ. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαος Ταγαράς, o Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας, κ. Sibylla Bendig, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ, κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΝΔ, κ. Δημήτρης Κούβελας, η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Μαρία Καραγιάννη και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου.

          Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής Ππαραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την ερχόμενη περίοδο με το ανοιχτό μέτωπο πολέμου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τις επιπτώσεις του στην οικονομία και κυρίως το ζήτημα της ενέργειας. Σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης είναι οι επενδύσεις, τόνισε ο ίδιος, δηλώνοντας ευτυχής που δίνεται η δυνατότητα στην εκδήλωση να απευθύνει ομιλία ο Διευθύνων Εταίρος για τις γερμανόφωνες χώρες (DACH) της επενδυτικής εταιρείας Permira, Dr. Jörg Rockenhäuser.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης