Έσοδα ρεκόρ 1,1 δισ. τον Σεπτέμβριο στον κουμπαρά των επιδοτήσεων από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Ενιαία τιμή για αποζημίωση πλην φυσικού αερίου θα περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό μοντέλο που αντιγράφει το ελληνικό

Περί το 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται να αντλήσει τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα από τον μηχανισμό υπερανάκτησης εσόδων, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που οφείλεται στον καλπασμό της τιμής του φυσικού αερίου και το οποίο αν αθροιστεί με το 1,5 δις που υπολογίζεται ότι έβαλε στον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) το προηγούμενο δίμηνο, επιβεβαιώνει το ρόλο του ως βασικού αιμοδότη της κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών. Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ ο μηχανισμός προσέφερε 621,3 εκ. ευρώ τον Ιούλιο, 878,3 εκ. τον Αύγουστο και 248 εκ. το Σεπτέμβριο.

Ο ελληνικός μηχανισμός, επισήμανε χθες σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο κ. Σκρέκας θα γίνει ευρωπαϊκός και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών θα υπάρξουν αποφάσεις -εξαιρουμένου του φυσικού αερίου- για ένα ενιαίο μηχανισμό που θα έχει βασιστεί στο ελληνικό μοντέλο ανάκτησης υπερεσόδων.

Όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός, η ΕΕ δεν θέλει να βάλει πλαφόν στο αέριο ωστόσο η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα εισέπραξε από τις μονάδες αυτές 200 εκ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό που κατέβαλαν τα υδροηλεκτρικά. Ο ελληνικός μηχανισμός έχει εγκριθεί από την Κομισιόν από αρχές του καλοκαιριού με κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στο «newmoney» ότι ακόμη και αν η ΕΕ αποφασίσει διαφορετικά θα διατηρηθεί ως έχει.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», επίθεση στον Ανδρουλάκη και άνοιγμα στο Κέντρο

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και τεστ

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα βορειοανατολικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr