Στα σκαριά μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

Στα σκαριά μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την κρατική αρωγή διατηρώντας όμως το ύψος των επιδοτήσεων στην ενέργεια -Ο νέος “κουμπάρας” μεσώ των ΥΚΩ -Τα σενάρια και τα σχέδια στο ΥΠ.ΟΙΚ

logariasmoi-reymatos-9-11-21
Ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότηση ενεργειακών επιδοτήσεων και μετά τη λειτουργία του “προσωρινού” μηχανισμού, που έχει ορίζοντα ζωής ως το επόμενο καλοκαίρι.

Ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων θα έχει άλλες ανάγκες χρηματοδότησης και διαφορετική φιλοσοφία στη λειτουργία του. Η κυβέρνηση θέλει μεν να διατηρήσει το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνοντας όμως την κρατική συμμετοχή στο κομμάτι των επιδοτήσεων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολλούς μήνες ακόμα να χρηματοδοτεί τις τόσο υψηλές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν... “κλίμα”: Ακόμα και με την πτώση τιμών φυσικού αερίου την αγορά της Ολλανδίας ((στα περίπου 220 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 317 ευρώ πριν) η ελάφρυνση στα κρατικά ταμεία είναι περίπου 100 εκατ ευρω. Δηλαδή, για τον επόμενο μήνα ο κρατικός κορβανάς αντί θα βάλει 650 εκατ ευρω (έναντι αρχικής πρόβλεψης 750 εκατ ευρώ) στην συνολική επιδότηση των 1,9 δις ευρώ. Ανάσα μεν, αλλά... μικρή για τα κρατικά ταμεία! Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται θα χρειαστούν -τουλάχιστον- άλλα 800 εκατομμύρια € απο τον κρατικό προϋπολογισμό για να διατηρηθεί για να επιδοτηθεί το 90% (και άνω) των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος (με βάση τις τρέχουσες τιμές).

Στην Ευρώπη ψάχνουν διάφορους τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις. Στη Γερμανία επέλεξαν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα δεν μειώνουν φόρους και δεν βάζουν -άλλες- έκτακτες εισφορές. Η κυβέρνηση επιλεγεί ένα νέο μόνιμο κουμπαρά που θα χρηματοδοτείται από τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες παράλληλα εξορθολογίζονται, έτσι ώστε να μην τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση τους. Σήμερα, για οικιακές καταναλώσεις ως 1.600 KWh ανά τετράμηνο, εφαρμόζεται χρέωση 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χρέωση αυτή, με τη νέα εισφορά, θα διαμορφωθεί στα 0,017 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μηνιαία κατανάλωση 400 KWh, η χρέωση διαμορφώνεται από το στα 6,8 ευρώ από 2,76 ευρώ.

Αντίστοιχα όμως θα μειωθούν και οι χρεώσεις για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σήμερα, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 KWh ανά τετράμηνο η χρέωση ΥΚΩ ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για μεγαλύτερες καταναλώσεις στα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, αν κάποιος έχει “κόψει” το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ζεσταίνεται με κλιματιστικό, σόμπα ή άλλο θερμαντικό σώμα, ως σήμερα για κατανάλωση 700 KWh το μήνα “τιμωρείται” με χρέωση ΥΚΩ 59,5 ευρώ, ενώ από εδώ και πέρα η χρέωση θα περιοριστεί γύρω στα 12 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως θέλει να αποτρέψει του πολίτες από την θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως πως σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο. Κι αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30%-40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο. Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

Ειδήσεις σήμερα

«Πυρετός» στην Ευρώπη όσο ο Πούτιν σφίγγει τον κλοιό - Ετοιμότητα για ενέργεια με δελτίο

Κακοκαιρία: Ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη, ποτάμια οι δρόμοι – Δείτε βίντεο

Καναδάς: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι σε δύο κοινότητες του Σασκάτσουαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης