Ρεύμα: Αντλήθηκαν στην πηγή έσοδα €1,5 δισ. από τους ηλεκτροπαραγωγούς το τελευταίο δίμηνο

Ρεύμα: Αντλήθηκαν στην πηγή έσοδα €1,5 δισ. από τους ηλεκτροπαραγωγούς το τελευταίο δίμηνο

Υπό εξέταση από τους Ευρωπαίους ο μηχανισμός για το ελληνικό πλαφόν

DEH_pilwnes_art
Το ύψος του 1,5 δισ. ευρώ προσέγγισαν τα έσοδα διμήνου από τον νέο μηχανισμό στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έθεσε σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μόνο για τον Αύγουστο το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά συνέδραμε με 880 εκατ. ευρώ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτεί γενναία την ενεργειακή ακρίβεια μαζί με τα έσοδα από τους ρύπους και τα ΥΚΩ ενώ τον Ιούλιο που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής τα έσοδα υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 570 εκ. ευρώ.

Για την κυβέρνηση έχει αποδειχτεί σωτήριος ο νέος μηχανισμός, με την διαφορά όμως ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις αστρονομικές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που για το Σεπτέμβριο αλλά και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, την επιστράτευση και του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι για αυτό τον μήνα η συνεισφορά του ΤΕΜ φτάνει το 1,1 δισ. από τα 1,9 δισ. που θα μοιραστούν συνολικά σε επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Ο νέος μηχανισμός και οι επιδόσεις του συμπεριλήφθηκαν σε πολυσέλιδη επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προτάσεων που επεξεργάζονται τα κράτη μέλη και η ομάδα του Gas Goordination Group, στην οποία συμμετέχουν η ΡΑΕ και όλες οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών –μελών, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Με κατάθεση μάρτυρα-κλειδί ξεκινά σήμερα η ανάκριση για Μαλένα και Ίριδα

Στις 10 η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη 19χρονη Θάλεια, με τιμές από στρατιωτικό άγημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης