Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ

Με αφορμή τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την εμπρηστική ρητορική - Δένδιας: Ζούμε για τρία χρόνια μια συνεχή κρίση με την Τουρκία

erdogan-m2
Το γαϊτανάκι των προκλήσεων και των απειλών στις γειτονικές χώρες έπιασε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος που παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις στην περιοχή Αχλάτ του Μπίτλις με αφορμή την 951η επέτειο από τη Νίκη του Μαλάζγκιρτ συνέχισε την ρητορική των προκλήσεων λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την... ασφάλεια της χώρας του. «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά (στα βόρεια της Συρίας) ένα βράδυ και μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε αλλού» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα τελειώσει μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στα νότια σύνορά της χώρας με έναν διάδρομο βάθους 30 χιλιομέτρων.

«Καθώς βλέπουμε ότι οι νέοι μας φροντίζουν το Αχλάτ και το Μαλάζγκιρτ, η εμπιστοσύνη μας στο μέλλον μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας αυξάνεται και η ελπίδα μας για το όραμα του 2053 αυξάνεται. Το Αχλάτ και το Μαλάζγκιρτ είναι τα ονόματα της θέλησής μας να υψώσουμε ξανά τον πολιτισμό μας. Η εμπιστοσύνη στους φίλους μας είναι η σφραγίδα της ανόδου μας, που προκαλεί φόβο στους εχθρούς μας» ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε συγκεκριμένα:

Δηλώνω για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει μέχρι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στα νότια σύνορά μας με έναν διάδρομο βάθους 30 χιλιομέτρων. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητες ασφαλείας της χώρας μας και τον δικό μας σχεδιασμό... Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά (στα βόρεια της Συρίας) ένα βράδυ και μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε αλλού. Συντρίψαμε τα κεφάλια των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα συνεχίσουμε να τα συντρίβουμε».

Δένδιας: Ζούμε για τρία χρόνια μια συνεχή κρίση με την Τουρκία

"Όλα αυτά τα τρία χρόνια ζούμε κάτω από μια συνεχή κρίση με σκαμπανεβάσματα με την Τουρκία και αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το 1974", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε σήμερα με απόφοιτους και φοιτητές του Harvard Kennedy School στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Ο κ. Δένδιας περιέγραψε μια συνεχή επιδείνωση της κατάστασης δείχνοντας μάλιστα τους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία που ονομάζει "Γαλάζια Πατρίδα", στα τουρκικά "Mavi Vatan", η ιδέα ότι η Τουρκία δικαιούται ό,τι είναι βαμμένο μπλε.

"Αν η Τουρκία ξεκινήσει από αυτή την άποψη, πώς μπορούμε ποτέ να έχουμε μια καλή συνεννόηση;", σημείωσε ο κ. Δένδιας και παρομοίσε τις βλέψεις της Τουρκίας με αυτές του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

"Τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και τα προβλήματα που έχουν οι μικρότερες χώρες με τις μεγαλύτερες είναι επιλύσιμα. Αλλά ο τρόπος επίλυσής τους και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η αποδοχή ενός κοινού συνόλου κανόνων", σημείωσε και πρόσθεσε:

"Δεν είναι κανόνες κατ' επιλογήν, δεν είναι κανόνες αλά καρτ, είναι το διεθνές δίκαιο. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αν το αποδεχτούμε και οι δύο ως βάση της συζήτησής μας, τα προβλήματά μας είναι πολύ εύκολα επιλύσιμα".

"Αν προσπαθούμε να λύσουμε μαζί μια άσκηση γεωμετρίας και εσύ εφαρμόζεις την Ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχουν παράλληλοι, ενώ εγώ εφαρμόζω την παραελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν παράλληλοι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί αυτή την άσκηση; Ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό".

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε πως ποτέ δεν ήταν τόσο καλές και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την προσέγγιση μιας κοινωνίας βασισμένης σε κανόνες.

"Πιστεύουμε ότι μια αναθεωρητική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ο ισχυρός δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και τη γνώμη του στον αδύναμο. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε", τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Δεν βρισκόμαστε πια στον 16ο αιώνα. Η ανθρωπότητα αγωνίζεται εδώ και αιώνες για να ξεπεράσει τη μακιαβελική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό που θα θέλαμε από τις ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις μεσαίες και μικρότερες χώρες, ώστε να εμπλακούν περισσότερο στη διεθνή σκηνή στην ατζέντα του Διεθνούς Δικαίου".

Τόνισε δε πως αυτό εξυπηρετεί και το αμερικανικό μακροπρόθεσμο συμφέρον, διότι το κύριο μέρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ανά τους αιώνες ήταν υπέρ της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, υπέρ των αρχών και υπέρ των ιδανικών.

"Γιατί,, λοιπόν να μην προσυπογράψουμε αυτή την προσπάθεια μιας χώρας που ήταν η πρώτη χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία σε αυτόν τον κόσμο;", επεσήμανε.


Ειδήσεις σήμερα

Πολεμικό Ναυτικό: «Στην αρχή μας είπαν πως είχε εξάνθημα στο πόδι και λίγο πυρετό» λέει ο αδερφός της 19χρονης

Λάρισα: Μεγάλη περιπέτεια για ένα ζευγάρι - Τους πήγαν... λάθος μωρό στο μαιευτήριο

Ανδρουλάκης: Αύριο ο πρωθυπουργός οφείλει να πει στον ελληνικό λαό γιατί ήμουν εθνικός κίνδυνος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης