Μισθώσεις εμπορικών ακινήτων: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για το πλαφόν 3%

Μισθώσεις εμπορικών ακινήτων: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για το πλαφόν 3%

Καταργούνται και «σβήνονται» τα πρόστιμα των 100 ευρω που προβλέπει η νομοθεσία για εκπρόθεσμες τροποποιήσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων

ktiria_enfia
Εμπρόθεσμες θα θεωρούνται οι τροποποιητικές δηλώσεις για μισθωτήρια εμπορικών ακίνητων που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν έως 30.11.2022 προκείμενου οι φετινές αυξήσεις ενοικίων στο πλαφόν 3% που έθεσε η κυβέρνηση.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή (Α.1112/2022) λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα με τα πρόστιμα 100 ευρώ που επιβάλλονται αδίκως σε ιδιοτητες εμπορικών ακίνητων που αναγκάστηκαν να υποβάλουν εκπρόθεσμα στο Taxis τις αλλαγές στα ενοίκια που εισπράττουν. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση η νεα δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, που συντάσσεται λόγω τροποποίησης του ύψους του μισθώματος σε εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις στο πλαφόν του 3% μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2022.

Εμπρόθεσμα σημαίνει οτι καταργούνται και “σβήνονται” τα πρόστιμα των 100 ευρω που προβλέπει η νομοθεσία για εκπρόθεσμες τροποποιήσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων.
Ποιο ήταν το πρόβλημα; Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει ήδη συμφωνία με τους ενοικιαστές τους για αύξηση μισθώματος μεγαλύτερη του 3% για στους 4 πρώτους μήνες του έτους (και εισέπραξαν τα χρήματα αυτά), είχαν μία άκυρη συμφωνία στα χέρια τους. Οι εκμισθωτές κλήθηκαν τον Μάιο να προβούν σε τροποποίηση των στοιχείων μίσθωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μάλιστα από 1.1.2022. Η νομοθεσία όμως για τα τα εκπρόθεσμα μισθωτηρίων προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο πλεον ακυρώνεται. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ακυρώνονται και χρήματα που πληρώθηκαν θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με άλλες όφειλες.

Η ίδια απόφαση δίνει και μια νεα ευκαιρία σε ιδιοκτήτες που θέλουν να προβούν σε τροποποιήσεις και για υπεκμισθώσεις ακίνητων. Αφενός, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δήλωση λύσης μίσθωσης και για τις περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων. Αφετέρου, οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, μπορούν, πλέον, να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις εντός 15 ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης. Η διάταξη πριν την τροποποίηση όριζε διάστημα από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021.

Με αυτήν τη νέα διάταξη ξεμπλοκάρει ο δρόμος για να αποδεσμευτούν αποζημιώσεις που εκκρεμούν για «κουρέματα» ενοικίων που έγιναν την περίοδο των lockdown.



Ειδήσεις σήμερα:

Όφελος έως και €532 τον χρόνο με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Παραδείγματα

Άντρας έπεσε από τον 2ο όροφο μετά από καυγά με τη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη

Ψαράδες βρήκαν ηλικιωμένη νεκρή να επιπλέει στη θάλασσα στα Καμένα Βούρλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης