ΡΑΕ: Μπρα-ντε-φερ με τους προμηθευτές ενέργειας με φόντο τα παραπλανητικά τιμολόγια

ΡΑΕ: Μπρα-ντε-φερ με τους προμηθευτές ενέργειας με φόντο τα παραπλανητικά τιμολόγια

Αύριο η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων οικειοποιήθηκαν τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εμφάνισαν ως δικές τους εκπτώσεις

logariasmos-dei
Προθεσμία μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού προκειμένου να ενημερώσουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρήσεων σε έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται για παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε χθες σε όλες τις εταιρείες και κοινοποιείται και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η ΡΑΕ μέσω του Πρόεδρου της κ. Θανάση Δαγούμα, ζητά από τις εταιρείες προμήθειας να προσκομίσουν μέχρι σήμερα στις 12.00 π.μ, το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρήσεων για τα προϊόντα προμήθειας που έχουν λανσάρει στην αγορά από την 1 Αυγούστου.

Στόχος της Αρχής, είναι να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και να προχωρήσει σε κυρώσεις σε όσες εταιρείες διαπιστωθεί ότι ακολούθησαν παραπλανητικές πρακτικές.

Τα νέα μέτρα εντάσσονται στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής στον τομέα του ηλεκτρισμού που έχει υιοθετήσει με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και δημοσιοποίηση 10 μέρες πριν την αλλαγή του μήνα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο τι θα πληρώνουν στο λογαριασμό τους και να μπορούν να κάνουν σύγκριση τιμών.

Πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου μηχανισμού είναι ο Αύγουστος, ο οποίος συνοδεύτηκε με αρκετά ευτράπελα από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής των νέων μέτρων και συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση, δημιουργώντας πλέον εύλογα ερωτήματα για την χρηστικότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Αφενός γιατί τα τιμολόγια δεν είναι φθηνότερα συγκριτικά με την περίοδο της ρήτρας αναπροσαρμογής (προς ώρας συγκρατούνται ένεκα της γενναίας πολιτικής των επιδοτήσεων και όχι λόγω ανταγωνιστικότερων χρεώσεων μεταξύ των προμηθευτών), αφετέρου γιατί ο νέος τρόπος τιμολόγησης παραμένει αδιαφανής και θολός και απόδειξη τούτου είναι οι επικοινωνιακοί ελιγμοί των εταιρειών.

Γιατί ελέγχονται οι εταιρείες

Κλείσιμο
Η ΡΑΕ σκληραίνει την στάση της προς τους παρόχους ενέργειας μετά τις διαπιστώσεις ότι μεγάλοι και μικροί προμηθευτές, οικειοποιήθηκαν την κρατική επιδότηση, που παρέχεται με οριζόντιο τρόπο σε όλους τους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), την οποία εμφάνισαν ως δική τους εκπτωτική πολιτική με καταχρηστικό και αθέμιτο τρόπο. «Η ΡΑΕ στη βάση της σχετικής ανάλυσης, σταθμίζοντας το προκείμενο υπέρτατο συμφέρον, τον άμεσο κίνδυνο πρακτικής ματαίωσής του από διαπιστούμενες καταχρηστικές πρακτικές και την κατεπείγουσα ανάγκη αποτελεσματικής αποτροπής τους, πρόκειται να προβεί την Πέμπτη 4 Αυγούστου σε εκκίνηση διαδικασιών επιβολής κυρώσεων και ταυτόχρονα σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της των προμηθευτών και των προϊόντων προμήθειας που ελέγχονται ως παραπλανητικά».

Η ΡΑΕ στην επιστολή προς τους προμηθευτές επισημαίνει ότι όσοι δεν ανταποκριθούν στην κλήση της και παραλείψουν να δώσουν το σύνολο των στοιχείων, η Αρχή θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων τους ως ελεγχόμενων για παραπλανητικές επικοινωνιακές πρακτικές.

Η στάση των προμηθευτών έχει θορυβήσει και τη κυβέρνηση, η οποία σε ένα κομβικό σημείο για την διαχείριση του πρωτοφανούς ενεργειακού κόστους, που συνεχώς διογκώνεται καλείται να αναζητήσει τους πόρους των επόμενων μηνών που θα αναχαιτίσουν τις υψηλές «πτήσεις» τιμών.

Στις δυσκολίες αυτές προστίθονται τελευταία, τα τερτίπια μερίδας προμηθευτών που σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από το θεσμικό και εποπτικό όργανο της πολιτείας, επιχειρούν να καρπωθούν τις επιδοτήσεις, παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Την στιγμή μάλιστα που το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τους παρόχους να αναγράφουν σε ευδιάκριτο σημείο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας το ύψος των επιδοτήσεων ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν το ύψος των ονομαστικών χρεώσεων και την τελική δαπάνη αφού υπολογιστεί η συνεισφορά του ΤΕΜ.

Τί αναφέρει η ΡΑΕ

Είχε προηγηθεί χθες εκτενής ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής, με την οποία η ΡΑΕ εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών στα φαινόμενα των παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με την Αρχή, η επιδότηση μέσω του ΤΕΜ συνιστά έκτακτο μέτρο που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία για την άμβλυνση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση από τον Σεπτέμβριο 2021. Ήδη, από τον Αύγουστο 2022, η επιδότηση θα ανέλθει στο ύψος των 337 €/MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα αν ο μετρητής αντιστοιχεί στην κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Ατυχώς σύμφωνα με την ΡΑΕ, πολύ πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές Παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως «μείωσης», «έκπτωσης» ή «εναλλακτικής έκπτωσης» της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως Προμηθευτή.

Κατά την ΡΑΕ, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης