Aπώλειες άνω του 2% στο ιταλικό χρηματιστήριο μετά την παραίτηση Ντράγκι

Aπώλειες άνω του 2% στο ιταλικό χρηματιστήριο μετά την παραίτηση Ντράγκι

«Βουτιά» καταγράφουν οι ιταλικές μετοχές, μετά την κυβερνητική κρίση - Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τις πολιτικές εξελίξεις

milano
Ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB σημείωσε βουτιά άνω του 2% σήμερα καθώς καθώς πριν από λίγο ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ότι υποβάλει την παραίτησή του. Ετσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και από την ηγεσία της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση και του ζήτησε να προχωρήσει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές του, με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο Ντράγκι δήλωσε ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο Ματαρέλα προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του αφού απέτυχε να κρατήσει ενωμένη την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπιμού.

Ο Ματαρέλα φέρεται να του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του στο ενδιάμεσο με μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,8%.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, γεγονός που σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση της Ιταλίας.  Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,63%.

Αποφασίζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Κλείσιμο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την απόφασή της για τα επιτόκια.

Κάποια ανακούφιση στην αγορά προσέφερε το γεγονός ότι ξεκίνησε και πάλι η ροή ρωσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ύστερα από παύση 10 ημερών.

Η συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν προαναγγείλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια. Παρόλα αυτά, αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του πολέμου στην Ουκρανία και των απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:45 ώρα Κύπρου με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιές: Πολύ μεγάλος κίνδυνος και σήμερα - Στάχτη πάνω από 15.500 στρέμματα στην Πεντέλη


Ιταλία: Θέμα χρόνου η παραίτηση Ντράγκι, μία ανάσα από πρόωρες εκλογές η χώρα


Περού: Δεκάδες συλλήψεις σε σχέση με διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης