Shrinkflation: Αυτή είναι η παγκόσμια νέα τάση που «γέννησε» ο πληθωρισμός

Shrinkflation: Αυτή είναι η παγκόσμια νέα τάση που «γέννησε» ο πληθωρισμός

Έχει παρατηρηθεί σε διάφορα προϊόντα που βρίσκουν οι καταναλωτές στα ράφια του σούπερ μάρκετ, από σνακ και γαλακτοκομικά, σοκολάτες μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής

Screenshot_138
Οι πληθωριστικές πιέσεις, τo τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο, έχουν φέρει στο προσκήνιο μια τάση που αφορά στις συσκευασίες των προϊόντων και η οποία εμφανίζεται όλο περισσότερο.

Περιγράφεται με τον όρο shrinkflation από τη σύνθεση των λέξεων shrink (συρρικνώνω) και inflation (πληθωρισμός) και σχετίζεται με την αλλαγή του μεγέθους της συσκευασίας του προϊόντος.

Δημοφιλείς μάρκες σε ολόκληρο τον κόσμο σε μία προσπάθεια ουσιαστικά να «ελέγξουν» το αυξημένο κόστος, προχωρούν στη μείωση του μεγέθους της συσκευασίας και του περιεχομένου της ενώ παράλληλα διατηρούν την ίδια τιμή στο προϊόν.

Έχει παρατηρηθεί δε, σε διάφορα προϊόντα που βρίσκουν οι καταναλωτές στα ράφια του σούπερ μάρκετ, από σνακ και γαλακτοκομικά, σοκολάτες μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ από διεθνή μέσα, οι συσκευασίες σε αρκετές περιπτώσεις μικραίνουν σχεδόν ανεπαίσθητα -σε άλλες αλλάζει ακόμη και η ποιότητα του προϊόντος- χωρίς να αντίστοιχα να αλλάζει η τιμή εξαιτίας του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι πολλές εταιρείες δεν το κάνουν «κρυφά» αλλά ανακοινώνουν στους καταναλωτές τις αλλαγές στις οποίες προχωρούν.

Άλλες επίσης αποδίδουν τις αλλαγές αυτές σε περιβαλλοντικούς λόγους ή σε διαφοροποίηση των υλικών των συσκευασιών που χρησιμοποιούν.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα στο ράφι, βλέπουν τελικά την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζουν να είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν και την τιμή αντίστοιχα να μην μειώνεται. Σε συνδυασμό με τη συνολική αύξηση του κόστους στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, όταν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη η πρακτική επιβαρύνει περαιτέρω την τσέπη τους.

Στη χώρα μας η συγκεκριμένη πρακτική, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δεν έχει παρατηρηθεί από τις εγχώριες επιχειρήσεις τουλάχιστον έως τώρα και σε αξιόλογο βαθμό.

Αν και όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς υπάρχουν περιπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, που εξετάζεται ως κίνηση από πλευράς των εταιρειών εν μέσω του κύματος ανατιμήσεων που είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής. Λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα μέτρο για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα και τις ανατιμήσεις που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων.

Σημειώνουν παράλληλα ότι δεν είναι καινούριο φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο, είναι θέμα μάρκετινγκ των εταιρειών και γίνεται στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και όχι για να «μπερδευτεί» ο καταναλωτής καθώς σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αλλάξει η συσκευασία αναγράφεται η ποσότητα που περιέχει.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης