«Ύμνοι» της L' Express στην ανάκαμψη της Ελλάδας

«Ύμνοι» της L' Express στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Η Philippine Robert ξεκινά την ανάλυσή της από τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, ως σύμβολο περάσματος σε μια καλύτερη εποχή, και τονίζει την κρίσιμης σημασίας συμβολή του τουριστικού κλάδου στην πορεία ανάκαμψης της χώρας

athens
Σε εκτενές δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Η μακρά ανάρρωση» η γαλλική εφημερίδα L' Express παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα της χώρας, σε ό,τι αφορά ειδικά στην οικονομία. Η συντάκτρια του άρθρου, Philippine Robert, ειδική απεσταλμένη της L' Express στην Αθήνα, ξεκινά την ανάλυσή της από τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, θεωρώντας την ως σύμβολο του περάσματος σε μια άλλη, καλύτερη εποχή για τη χώρα συνολικά.

«Όπως το Ελληνικό, η Ελλάδα μοιάζει να έχει ξαναγεννηθεί, μετά από την κόλαση που πέρασε» γράφει χαρακτηριστικά η Philippine Robert. «Ωστόσο, από την αρχή του 2022 καλά νέα καταφθάνουν το ένα μετά από το άλλο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι την άνοιξη θα αποπληρώσει, δύο χρόνια πριν από την καθορισμένη προθεσμία, το χρέος της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο τέλος του Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης S&P επαίνεσε τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, επιβραβεύοντάς την με την αναβάθμιση στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία θέση, σε ΒΒ+».

Κατόπιν, η κα Robert παραθέτει δήλωση του Thomas Lambert της τράπεζας Lazard και επικεφαλής της ομάδας η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον πρωθυπουργό. Ο κ. Lambert επισημαίνει ότι «ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην κατηγορία των ασφαλών επενδυτικών προορισμών την επόμενη χρονιά».

Παράλληλα, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τα δεσμά της ενισχυμένης εποπτείας, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούσε ασφυκτική εποπτεία στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ακολούθως, όπως γράφει η κα Robert «παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πανδημία, ωθώντας και πάλι το εξωτερικό χρέος προς τα πάνω, η ανάπτυξη αναπτύσσει ταχύτητα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε αύξηση κατά 7% -'ένα αναπάντεχα υψηλό ποσοστό, δεδομένης της κατάστασης στην οποίαν βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης' μας λέει ο Δρ. Δημήτρης Κατσίκας, οικονομολόγος στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο οποίος προβλέπει ένα ακόμη καλύτερο δεύτερο τρίμηνο, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία».

express_Page_1_2
express_Page_2_2

Η Philippine Robert τονίζει την κρίσιμης σημασίας συμβολή του τουριστικού κλάδου στην πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται ξανά σε εκρηκτική άνοδο το 2022. Κάτι αντίστοιχο αντανακλάται στον κατασκευαστικό τομέα, με τις οικοδομές να πολλαπλασιάζονται σε κάθε συνοικία της Αθήνας, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την επικράτεια. «Ύστερα από τα βάσανα της κρίσης, η Ελλάδα μοιάζει να σηκώνει το κεφάλι της και να το βγάζει έξω από το νερό» τονίζει η κα Robert. Υπενθυμίζοντας όμως ότι «η χώρα είχε αναγκαστεί να καταπιεί ένα πολύ πικρό φάρμακο».

Το άρθρο της L' Express φιλοξενεί δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, κ. Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος περιγράφει το πώς το φορολογικό σύστημα έχει εκσυγχρονιστεί, οι διαρροές έχουν περιοριστεί σημαντικά και, αντιστοίχως, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού είσπραξης φόρων βαίνει διαρκώς βελτιούμενη.

Παρόλ' αυτά, η Philippine Robert δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητο ύψος, στο 190% του ΑΕΠ. Μιλώντας, δε, με απλούς πολίτες, η Γαλλίδα ρεπόρτερ μεταφέρει την αγωνία για την ακρίβεια -αν και η κατάσταση δεν συγκρίνεται με ό,τι βίωσαν οι Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, η Philippine Robert επανέρχεται στον κ. Thomas Lambert της Lazard, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «ακόμη και με τα τρέχοντα, υψηλά επιτόκια, το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται, λόγω της ανάπτυξης».

Κλείσιμο
Εντούτοις, η Philippine Robert κλείνει το άρθρο της επισημαίνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον η απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων: «Δύσκολο να κάνεις προγνωστικά για τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Η οποία έχει μια ιδιαίτερη συνήχηση σε μια χώρα που έχει ήδη φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως η Ελλάδα».




Ειδήσεις σήμερα

Οι Ρώσικες νάρκες μπλοκάρουν το Ουκρανικό σιτάρι

Το σύστημα κινήτρων για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό και «αντικινήτρων» για την μη εγγραφή

Οικονόμου: Με σχέδιο η χώρα μας πρωτοπόρος στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης