Χρηματιστήριο Αθηνών: Μαζικές ρευστοποιήσεις, βουτιά 5% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μαζικές ρευστοποιήσεις, βουτιά 5% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,8% και βρέθηκε στις 815 μονάδες - Δίχως φρένα οι απώλειες σε τράπεζες και blue chips - Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Τρ. Πειραιώς - Ανησυχία των επενδυτών για επιτόκια και ύφεση

xrimatistirio_athinwn
Χωρίς φρένα εξελίχθηκε η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση και να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, στοχεύοντας κυρίως τις τράπεζες. Το κλίμα, άλλωστε, στις αγορές μετοχών είναι εξόχως αρνητικό, ιδίως μετά την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, κάτι που εντείνει τους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 2,82% και κατρακύλησε στις 815,27 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 23,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (838,94 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 24 μονάδες (από 813,60 έως 837,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 81 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατακρημνίστηκε στο -5,11% και τις 518,46 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου. Η προσοχή εστίασε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 5,8% και απώλεσε το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών). Κατά 5,1% διολίσθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στα 3,06 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε κατά 5,2%, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώθηκε κατά 4,8%. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -5,21% 0,8444 ευρώ
Eurobank -4,81% 0,871 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -5,11% 3,065 ευρώ
Πειραιώς -5,83% 0,97 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,09% και 1.965 μονάδες), οι μετοχές των Jumbo και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρουσίασαν τις υψηλότερες απώλειες, καθώς έκλεισαν τουλάχιστον στο -4%. Απώλειες άνω του 3% σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Οι μετοχές δε, των ΟΠΑΠ, Aegean, Viohalco, Τιτάνα και Lamda Development υποχώρησαν άνω του 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύθηκε κατά περίπου 1,5% και έχτισε απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ. Κατά 0,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,21% και 1.255 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο -11,5% και τα 4,62 ευρώ, με τη μετοχή της Entersoft να έπεται στο -9% και τα 3,35 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 5% εμφάνισαν, παράλληλα, οι μετοχές των Cenergy, ΑΒΑΞ και Intracom. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 11 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Διάχυτη ανησυχία στις αγορές

Η Λεωφόρος Αθηνών παραδόθηκε πλήρως στις εισαγόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα να «σβήσει» τα κέρδη της Τετάρτης και να επιστρέψει στη ζώνη των 810 μονάδων (χαμηλό τριμήνου). Οι πωλητές, άλλωστε, κυριάρχησαν απόλυτα και ήλεγξαν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με την αρνητική κίνηση των διεθνών αγορών να μην αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Κάτι, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στις κεντρικές τράπεζες. Οι τελευταίες συνέχισαν ακάθεκτες τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Η Federal Reserve αύξησε χθες τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), ενώ σήμερα το πρωί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από -0,75% σε -0,25%). Το ίδιο έπραξε το απόγευμα και η Bank of England (από 1% σε 1,25%).

Τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της ΕΚΤ να προβεί σε αλλαγή επιτοκίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται σε 25 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,25%), ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική πορεία.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουν το «ξεφόρτωμα» των υψηλού ρίσκου assets. Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Ελλείψει ουσιαστικών στηριγμάτων από το εσωτερικό μέτωπο, η «ρηχή» Λεωφόρος Αθηνών εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των ξένων χρηματιστηρίων, όπως φάνηκε και σήμερα, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου (9/3). Οι επόμενες στηρίξεις, πλέον, βρίσκονται στις 820 και τις 800 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και τις 850 μονάδες.

Στο μεταξύ, η «εικόνα» στις αγορές ομολόγων δεν εμπνέει αισιοδοξία, καθώς οι αποδόσεις τραβούν την… ανηφόρα, παρά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ομόλογα του Νότου, τα οποία δέχονται διαδοχικές ρευστοποιήσεις, ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιγξης. Ομολογουμένως, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να είχε παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά, παρουσιάζοντας πιο συγκεκριμένα πράγματα σχετικά με το προωθούμενο εργαλείο -όπως το ονόμασε- με το οποίο επιδιώκεται η απορρόφηση των όποιων μελλοντικών κραδασμών

Σήμερα, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας αυξάνεται κατά 8 μονάδες βάσης και επανέρχεται στα επίπεδα του 4,3%, παρότι την Τετάρτη είχε βρεθεί στο 4,2%. Με το ψυχολογικό όριο του 4% φλερτάρει και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -2,25% και τις 403 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 2,96%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 2,34% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 2,80%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 3,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 700 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω των 30.000 μονάδων, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 12 μήνες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται πτωτικά εν μέσω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία ενισχύει τους φόβους για ύφεση. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -2,3% και τα 112,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent μειώνονται στο -2,2% και τα 115,90 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, αυξάνεται στο +0,64% και τα 1.831 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικές «επαφές» σε Οχρίδα και Βρυξέλλες - Μηνύματα στην Άγκυρα να ρίξει τους τόνους

Διπλή απειλή για την Ευρώπη με ομόλογα και φυσικό αέριο: Το νέο «σωσίβιο» της ΕΚΤ και οι κλειστές στρόφιγγες της Gazprom

Κορωνοϊός: Γιατί ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης