Eurostat: Στο 10,7% έφτασε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα

Eurostat: Στο 10,7% έφτασε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών - Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%

plithorismos
Nέα υψηλά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο εξαιτίας της ανοδικής πορείας των τιμών στην ενέργεια, οι οποίες πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα έσπασε όλα τα ρεκόρ από καταβολής ευρώ και ευρωζώνης: με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 10,7% το Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο.

Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Πληθωρισμό υψηλότερο από τον ελληνικό εμφανίζουν τον Μάιο η Εσθονία με 20,1%, η Λιθουανία με 18,5%, η Λετονία 16,4% και η Σλοβακία με 11,8%. Από κοντά ακολουθούν την Ελλάδα η Ολλανδία με 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πληθωρισμό 8,1%-8,8% εκτός από την Ιταλία με 7,3%, τη Φιλανδία με 7,1% , τη Γαλλία με 5,8% και τη Μάλτα με 5,6%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού μέσα σε έναν μήνα είχαν Λετονία με 3,6%, Λιθουανία νε 2,2% και Σλοβενία με 2%. Η Ελλάδα είχε 1,2% έναντι μέσου όρου 0,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης.

plithorismos2
Κλείσιμο




Βασικές αιτίες της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού πανευρωπαϊκά είναι οι τιμές στην Ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 39,2% και ακολουθούν τα ανεπεξέργαστα νωπά τρόφιμα με ετήσια αύξηση κατά 9,1% ενώ έπονται με αύξηση κατά 7% τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά κλπ, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 4,2% και οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 3,5%.

plithorismos1


Ειδήσεις σήμερα:

Πάνος Ζήνας: Ο Μr Cinema και η αναβίωση των Καλλιστείων

Μανώλης Μητσιάς: 50 χρόνια τραγούδια - διαμάντια σε μια συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου

Δίκη Τζόνι Ντεπ vs Άμπερ Χερντ: Αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία της πολύκροτης δίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης