Και πάλι στα γκισέ ανήσυχοι οι πολίτες…

Και πάλι στα γκισέ ανήσυχοι οι πολίτες…

Ουρές και τηλέφωνα στις τράπεζες, με έκδηλη αγωνία για τις καταθέσεις – Σηκώνουν χρήματα κυρίως για να καλύψουν ανάγκες

Europa League: Δραματική ήττα της Λάρισας
Και πάλι στα γκισέ ανήσυχοι οι πολίτες…
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους καταθέτες η αβεβαιότητα που εκφράζεται μέσω των κυβερνητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων, ταυτόχρονα με την επιβολή των νέων σκληρών φορολογικών μέτρων, η αποτελεσματικότητα των οποίων επίσης αμφισβητείται.

Η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου  Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση του Σκάι ότι τα χρήματα φθάνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου και  αν δεν εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου (ή η πρώτη του νέου μνημονίου) το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών, προκάλεσε νέα αναταραχή που εκδηλώθηκε από χτες στα γκισέ των τραπεζών.

Ανησυχία, πάντως, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από το πρωί της Δευτέρας στα υποκαταστήματα των τραπεζών και συνεχίστηκε χθες, χωρίς τελικά να εκφρασθεί σε σοβαρές εκροές καταθέσεων. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν αναλήψεις μικρών ποσών έως 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η βασική αγωνία των ανθρώπων που έσπευσαν στις τράπεζες οφείλεται ουσιαστικά στην κρίση αξιοπιστίας της κυβέρνησης, καθώς η κοινωνία υπέστη τις βαριές επιπτώσεις μιας σειρά μέτρων που όμως τελικά δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων εταίρων, ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Η «ομολογία» Παπακωνσταντίνου χθες πως να δεν έρθει η επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, ακόμη κι αν εκτοξεύθηκε περισσότερο ως απειλή παρά ως πιθανολογούμενο κίνδυνο, αρκεί για να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πανικού.
Κλείσιμο

Τραπεζικό στέλεχος αναφέρει ότι οι περισσότεροι που  έφθαναν σήμερα στις τράπεζες, πίστευαν πως εάν κηρύξει στάση πληρωμών το κράτος, τότε το αμέσως επόμενο βήμα θα αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η  υποτυπώδης λειτουργία μιας χρεοκοπημένης χώρας, προϋποθέτει την ύπαρξη τραπεζικού συστήματος.

Το ίδιο στέλεχος υπογράμμιζε επίσης πως τη στιγμή που πλήθος καταθετών υπήρξε τόσο εύπιστο μπροστά σε ένα ανώνυμο e - mail γιατί να μην πιστέψει πως είναι βάσιμη μια δήλωση τέτοιου τύπου από τον κ. Παπακωνσταντίνου;

Παρ’ όλα  αυτά όπως μεταδίδεται από τις τράπεζες η πλειοψηφία των καταθετών, επέδειξε ψυχραιμία με αποτέλεσμα να μην καταγραφούν σοβαρές εκροές από το σύστημα.

Περισσότερο ανησυχητικό, εξηγούν οι τραπεζίτες,  είναι το συνεχώς διογκούμενο φαινόμενο της απόσυρσης μικροποσών από το σύστημα σε τακτική βάση π.χ. μηνιαία για την κάλυψη καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών ή πάγιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συνεχή αιμορραγία η οποία όχι μόνον δεν μπορεί να σταματήσει αλλά παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης