Άλμα 24% για το φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία και Βουλγαρία

Άλμα 24% για το φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου

germania_aerio_xr
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές προς Πολωνία και Βουλγαρία, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εντάσεις στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί και ως προειδοποίηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου, την ώρα που αναμένει οι πληρωμές του να γίνονται από τα «μη φιλικά» προς αυτήν κράτη σε ρούβλια.

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Επί αρκετές εβδομάδες, η Μόσχα και η ΕΕ είναι εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη σχετική με την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Το ευρωπαϊκό μπλοκ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η κίνηση κατά της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων για το φυσικό αέριο. Η διακοπή της ροής από τη Μόσχα υποδηλώνει επίσης τη χρήση της ενέργειας ως «όπλο», καθώς η σύγκρουση ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει έναν πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Κάτια Γιαφιμάβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Κλείσιμο
Η κίνηση δημιουργεί επίσης πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με το Jefferies Group.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με συμπλοκές ανηλίκων στον Εύοσμο – Βίντεο ντοκουμέντο

Καιρός: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς - Πού θα βρέξει

Πώς έδρασαν οι εκτελεστές του «θείου Τζο» - Το σχέδιο των δραστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης