Standard and Poor’s: Ανεβαίνει «σκαλί» η ελληνική οικονομία - Αναβαθμίζεται από ΒΒ σε BB+

Standard and Poor’s: Ανεβαίνει «σκαλί» η ελληνική οικονομία - Αναβαθμίζεται από ΒΒ σε BB+

Τα βήματα προόδου γίνονται ενώ στην ευρωπαϊκή οικονομία επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα - Μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα η χώρα - Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για νέα έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, ενδεχομένως και αμέσως μετά το Πάσχα

standard-poors34
Πρόωρη …«ανάσταση» για την (ουσιαστικά «νεκρή» κατά την περασμένη δεκαετία) ελληνική οικονομία, καθώς λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής ήλθε η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (και με σταθερό outlook μάλιστα) από τον κορυφαίο διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ, όπως αναφέρει το newmoney.gr αποτελεί θετική έκπληξη για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι βελτιώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρισιμη και αρνητική συγκυρία: εν καιρώ πολέμου, στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω τεράστιας ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης.

Σηματοδοτεί όμως ότι, σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον, η χώρα καταφέρνει και κινείται ακόμα ανοδικά δείχνοντας ανθεκτικότητα, αντί «ελεύθερης πτώσεως» που πολλοί φοβούνταν ή προέβλεπαν και σε αυτήν την κρίση.

Είναι η 2η αναβάθμιση μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Απρίλιο, την ελληνική Οικονομία είχε αναβαθμίσει και ο καναδικός οίκος DBRS.

Τα βήματα προόδου γίνονται παρότι στην ευρωπαϊκή οικονομία επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα. Η νέα αναβάθμιση έρχεται μετά την εντυπωσιακά καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική επίδοση της χώρας, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat- το 2021 έκλεισε με 3 δισ. ευρώ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα από όσο είχε προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.

Ο Οίκος διατηρεί μάλιστα και σταθερή την προοπτική (stable). Η εξέλιξη αυτή φέρνει την Ελλάδα σχεδόν ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα: το επόμενο βήμα αναβάθμισης από τον S&P’s είναι πλέον η κατηγορία «ΒΒΒ-» δηλαδή «ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα».

Κλείσιμο
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για νέα έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, ενδεχομένως και αμέσως μετά το Πάσχα -αν ευνοήσουν οι διεθνείς συνθήκες.

Σταϊκούρας: Είναι η 9η –κατά σειρά– αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια

Εν τω μεταξύ με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαιρετίζει την κίνηση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνοντας πως αποτελεί τον τρίτο ο οποίος τοποθετεί την ελληνική οικονομία μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημειώνει ωστόσο «δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις».

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:

«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.

Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.

Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς στη Μαριούπολη – Φρικαλεότητες καταγγέλλει ο δήμαρχος

The First Lady: Οι σιδηρές κυρίες του Λευκού Οίκου

Αγωνία για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο - Τα πιο κοινά συμπτώματα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης