Πόλεμος στην Ουκρανία: Το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, λέει η Bundesbank

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, λέει η Bundesbank

Απώλειες ύψους 165 δισ. ευρώ ενδέχεται να δημιουργήσει στη Γερμανία ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών στο φυσικό αέριο – Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η ενεργειακή κρίση πιθανόν θα πλήξει έντονα τη βαριά βιομηχανία

fysiko_aerio2
Για το ενδεχόμενο η Γερμανία να βυθιστεί σε ύφεση, εάν επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο προειδοποιεί η Bundesbank, εκτιμώντας τις επιπτώσεις μιας απαγόρευσης στην οικονομία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η ύφεση αναμένεται να είναι μικρότερη απ’ ότι τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Bundesbank, μια άμεση απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό αέριο θα κοστίσει στη Γερμανία 165 δισ. ευρώ σε χαμένη παραγωγή. Στο σενάριο σοβαρής κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωνόταν σχεδόν κατά 2% έναντι του 2021, αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.

Η βαριά βιομηχανία θα βιώσει έντονα τις οδυνηρές συνέπειες των ελλείψεων φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, που εκτιμούν ότι και ο πληθωρισμός θα είναι σημαντικά υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Ρωσία καλύπτει το 55% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο

Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο κάλυπτε το 55% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο. Το 1/3 χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του χάλυβα και των χημικών.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι ρωσικές παραδόσεις είναι δύσκολο να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει η τράπεζα.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει οικονομικό τίμημα, ορισμένοι θεωρούν ότι η έκθεση της Bundesbank είναι θετική. Σύμφωνα με την FAZ, η οικονομική ύφεση θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο σοβαρή απ’ ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κλείσιμο
Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τερματίζοντας μια δεκαετή πορεία ανάπτυξης. Το 2021, η γερμανική οικονομία ανέκαμψε, με ανάπτυξη 2,9%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλλει εμπάργκο στον άνθρακα και ετοιμάζει απαγόρευση για το ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο τα σχέδια για εμπάργκο στο φυσικό αέριο έχουν σταματήσει, εν μέρει λόγω της ανησυχίας της Γερμανίας, που προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία της ενδέχεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προβλέψει «μαζική ανεργία, φτώχεια, ανθρώπους που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, ανθρώπους που ξεμένουν από βενζίνη» εάν η χώρα του απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι φόβοι της κυβέρνησης στηρίζονται στο πολιτικό ένστικτο και σε προειδοποιήσεις για την καταστροφή βιομηχανικών ομάδων συμφερόντων κι όχι σε πραγματικά οικονομικά μοντέλα.



Ειδήσεις σήμερα:

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα» λέει ο Λαβρόφ ενώ η Ρωσία σφυροκοπά αδιάκοπα την Ουκρανία


Ποιος είναι ο άνδρας που τις «έφαγε» από τον Τάισον στο αεροπλάνο - Έχει πλούσιο ποινικό μητρώο


Θηριωδίες κατά αμάχων από τους Ρώσους στη Μαριούπολη καταγγέλλει η ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης